ГАТІ – перша «професійна школа»

У рамках святкування 120-річчя від дня заснування Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака СНАУ відбулася віртуально-реальна зустріч поколінь випускників відділення електроенергетики агропромислового виробництва.

Цьогоріч ми відзначаємо величну дату, – звернулася до присутніх завідувач відділення електроенергетики АПВ Олена Артемова. – Скільки всього сталося за 120 років, а навчальний заклад стоїть і стрімко розвивається.

Під час заходу мова йшла про шлях нашого вишу від ремісничого училища до інституту, відкриття в ньому нових відділень і спеціальностей. ГАТІ пройшов декілька етапів розвитку, постійно підвищуючи свій рівень і відкриваючи нові напрямки підготовки фахівців. І ось уже після закінчення Другої Світової війни Наркомат земельних справ ухвалив постанову про відкриття в тодішньому Глухівському технікумі нового відділення – електрифікації сільського господарства, а у 1948 році відбувся перший випуск 76-ти техніків-електриків. Після цього вони долучилися до створення навчально-матеріальної бази. Також ведучі розповіли про досягнення найвідоміших випускників-електриків.

Колишні студенти відділення, які працюють на відповідальних посадах провідних енергетичних підприємств і установ поділилися спогадами про роки навчання в нашому виші.

Ця професія визначила все моє життя, – наголосив директор філії Глухівського РЕМ ПАТ «Сумиобленерго» Віктор Примаков. – Починав свою кар’єру з електромонтера, а тепер – керівник. Шановні педагоги й наставники, бажаю вам невичерпного здоров’я, а рідному навчальному закладові – нарощувати потенціал і рухатися тільки вперед.

Також розповів про навчання в інституті й к.т.н., доцент кафедри теплоенергетики НУБіП України Євген Антипов:

Багато чого було в моєму житті за ці чотири незабутніх роки! Вчилися разом – допомагали один одному завжди. А коли вже не виходило щось зробити, йшли до викладачів відділення, у яких завжди можна було отримати кваліфіковані відповіді на наші численні запитання. Багато моїх колишніх однокурсників зараз працюють за спеціальністю: проектують електричні мережі та системи, займаються альтернативною енергетикою, виконують розрахунки систем освітлення офісів, житлових будинків і виробничих приміщень. У кожного з нас були свої злети й падіння, радість і розпач, але, повторюсь, ніколи ніхто з нас не пошкодував, що нашою першою «професійною школою» став саме Глухівський коледж СНАУ.

Далі ведучі ознайомили майбутніх фахівців із трудовими династіями випускників відділення, які з покоління в покоління передають знання та майстерність, а ще любов і відданість справі.

На зустрічі був присутній представник однієї з найвідоміших династій серед працівників Глухівського РЕМ, випускник інституту 1991 року Віктор Шершень. Голова циклової комісії електротехнічних дисциплін Олексій Ткачов провів відкрите інтерв’ю з Віктором Анатолійовичем. Він розповів, чому саме обрав цю професію, чим запам’яталися студентські роки, чи знадобилися отримані знання тощо.

Електрик має добросовісно ставитися до своєї роботи та бути відповідальним, – стверджує Віктор Шершень. – Помилка може коштувати освітлення усього району або ж, навіть, життя електрика.

Органічним доповненням до інформації стали музичні вітання від учасниці студентської самодіяльності Аліни Малафієнко та дуету в складі викладача ГАТІ Наталії Сивоконь і студента 31Е групи Максима Коби.