120 років: викладачі-професіонали, якісна підготовка, успішні студенти

У Глухівському агротехнічному інституті імені С.А. Ковпака СНАУ відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні моделі розвитку агропромислового виробництва: виклики та перспективи», присвячена 120-річчю заснування навчального закладу.

Під час пленарного засідання директор Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака СНАУ Анатолій Литвиненко привітав учасників конференції, зазначивши, що обговорення наукових надбань аграрних навчальних закладів на базі ГАТІ СНАУ стає вже традицією. Чому це є логічним, стало зрозумілим з виступу Анатолія Васильовича на тему: «Глухівський агротехнічний інститут імені С.А. Ковпака Сумського НАУ в системі вищої освіти України». У першу чергу керівник вишу ознайомив присутніх з історією навчального закладу: від минулого до сьогодення. Докладніше зупинився на пріоритетних напрямках діяльності: використанні інноваційних педагогічних технологій, науково-дослідній роботі, студентському самоврядуванні, соціальній політиці, участі у міжнародних проектах тощо.

Також на пленарному засіданні розглянули низку питань, пов’язаних із підготовкою фахівців для аграрного сектору України. Перший проректор Сумського національного аграрного університету Микола Курило говорив про перспективи розвитку коледжів в умовах реформування освіти України.

На сьогоднішній день головним вимірювачем ефективності рівня підготовки фахівців є визнання бізнесом, виробництвом, зарубіжними партнерами. В цьому напрямку ГАТІ СНАУ йде в ногу з викликами часу. І якщо говорити за сучасну модель агропромислового виробництва, то якраз Глухівський агротехінститут знаходиться в передовиках навчальних, наукових і бізнесових зв’язків,
– зазначив Микола Курило.

Про практичне навчання студентів у технікумах і коледжах як основної складової підготовки кваліфікованих фахівців мова йшла у доповіді завідуючого кабінетом навчально-методичного супроводу технічної освіти, будівництва та землеупордкування ДУ «Науковий методичний центр ВФПО» Володимира Шевченка. Крім цього, він звернув увагу на проблеми кадрового забезпечення ринку праці, пріоритети освітньої політики та сильні сторони аграрної освіти: впровадження дуальної форми навчання, підготовленість сучасного фахівця до вимог бізнесу тощо.

Директор із персоналу ПАТ «Сумиобленерго» Микола Деркач виступив із доповіддю на тему: «Вимоги сучасного виробництва до підготовки фахівців енергетичної галузі». Серед іншого мова йшла про необхідну відповідність оснащення лабораторій навчальних закладів сучасному обладнанню, на якому працюють обленерго.

За 120 років зі стін вашого навчального закладу випущено десятки тисяч фахівців, які працюють у різних сферах народного господарства. Для ПАТ «Сумиобленерго» – це більше 25% співробітників, – стверджує Микола Андрійович. – Я випускник 1974 року й пишаюся цим. Ті люди, які працюють у нашій системі, завжди з гордістю говорять, що вони навчались у ГАТІ СНАУ. Із дев’яти директорів районів електричних мереж четверо є випускниками Глухівського агротехінституту. Серед головних інженерів така ж ситуація. Ми вдячні вам за підготовку професійних кадрів.

Завідувач кафедри технологій і засобів механізації аграрного виробництва Полтавської державної аграрної академії Віктор Шейченко доповідав на тему: «Зерно кукурудзи – фактор зменшення енергетичної залежності».

Враховуючи те, що захід був приурочений до ювілейної дати, не обійшлося без нагород. Анатолій Литвиненко за багаторічну сумлінну працю відзначив викладачів Івана Поцелуєва, Валентину Хандуріну та Юрія Крачка. Микола Курило від імені усього колективу СНАУ та ректора Володимира Ладики привітав присутніх зі святом і подарував інститутові багатофункціональний прилад для вимірювання параметрів середовища 5 в 1 FLUS ET-965. Також Микола Петрович вручив грамоти викладачам Петру Лазоренку та Тамарі Михайлюковій. Подяки від ДУ «НМЦ ВФПО» в особі Володимира Шевченка отримали методист вишу Олена Артемова, старший науковий співробітник Володимир Макаєв, завідувач навчально-методичним кабінетом Ірина Хлонь і заступник директор з навчальної роботи Наталія Горох. До того ж Володимир Іванович нагородив нагрудними знаками за впровадження інновацій в освітній процес заступника директора з адміністративно-господарської роботи Михайла Кліндуха та завідувача відділення будівництва Віру Хлонь.

Вам 120 років. Нинішнє покоління викладачів і студентів продовжує писати історію. Ваші колеги є переможцями конкурсу «Педагогічний Оскар». Ваші методичні розробки знаходяться в нашому методичному центрі й допомагають розвиватися іншим навчальним закладам. Ви – потужні, ви знаєте, чого хочете й це виконуєте. Ви - в авангарді. Так тримати й надалі,
– звернувся до адміністрації, співробітників і студентів інституту Володимир Шевченко.

У межах конференції працювали три секції: «Механізація та організація виробництва аграрної продукції», «Енергоефективні технології в автоматизованих процесах АПК», «Підготовка фахівців для аграрного сектору: проблеми, перспективи, інновації».

У процесі роботи секції №1 йшлося про нетрадиційні напрямки у вирощуванні льону-довгунця та виробництва волокнистої продукції, новітні машини у сфері одержання волокна конопель, організацію й ефективність виробництва продукції конопляної сировини. Друга секція обговорювала питання зарубіжного досвіду використання енергозберігаючих технологій у сільському господарстві, енергоефективності агропромислового комплексу, системи енергетичного менеджменту як інструменту енергоефективності в Україні. На інноваційні методи навчання як основу майбутнього працевлаштування економічних спеціальностей; важливість іноземної мови під час підготовки студентів-агроінженерів; проблеми та перспективи зовнішнього незалежного оцінювання»; ефективність використання smart-технологій при підготовці студентів тощо звернули увагу учасники секції №3.

Попередньо учасники з Глухова, Житомира, Полтави, Сум, Рогатину, Ніжина, Умані, Києва й інших міст надіслали понад 50 наукових робіт.

За результатами конференції буде видано збірник статей і тез доповідей науково-практичної конференції «Сучасні моделі розвитку агропромислового виробництва: виклики та перспективи».

Протягом заходу діяла низка тематичних виставок, розташованих у корпусах інституту.