Фахівцям агропромислового комплексу – про актуальне

На базі ГАТІ СНАУ відбувся семінар із питань реалізації державних програм підтримки аграріїв у 2019 році і Програми розвитку АПК та сільських територій до 2020 року за участі керівників малих форм господарювання АПК Сумщини.

У заході взяли участь заступники голів районних державних адміністрацій, керівники структурних підрозділів з питань агропромислового розвитку, керівники малих форм господарювання АПК Глухівського, Кролевецького, Путивльського, Середино-Будського, Шосткинського, Ямпільського районів, керівники банківських установ і представники KUHN-Ukraine на чолі з генеральним директором Асадом Лапшом.

Насамперед учасники оглянули лабораторію технічного сервісу та ремонту машин і обладнання, створену в рамках міжнародного проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України». Ознайомилися з сучасними агрегатами, наданими для навчання студентів провідними виробниками с.-г. техніки.

Під час екскурсії начальник відділу агропромислового розвитку Глухівської РДА Олександр Фурса розповів, яким має бути фахівець, щоб він знайшов роботу в аграрному секторі.

Передусім треба знати сучасну техніку. Коли дитина приходить із інституту чи університету, й не може працювати на новітніх агрегатах, то кому такий спеціаліст буде потрібен… Якщо в навчальному закладі нема належного технічного парку чи можливості провести заняття у господарствах, де студенти зможуть посидіти за кермом, виконати хоча б найпростіші операції, то така освіта не дасть нічого.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Петро Турчин подякував працівникам вишу.

Колись у технікумах і вишах був, скажімо, «пробіл». Студентів навчали на застарілій техніці. Потім молоді фахівці приходили на виробництво, але були не знайомі з умовами експлуатації, з технічними вимогами сучасного обладнання. І тоді були нарікання від виробників с.-г. продукції, що у нас низька підготовка фахівців. Сьогодні ж керівництво інституту звернуло увагу на те, що необхідно зробити діагностичну лабораторію, щоб кошти витрачалися за більш економічним принципом – не купувати, а брати обладнання в користування. Думаю, що навчальний заклад продовжить цей напрямок роботи, з’явиться нове обладнання, працюватимуть іноземні проекти.

Крім цього, Петро Іванович звернув увагу керівників виробництв, що на базі ГАТІ СНАУ вони можуть проводити підготовку, навчання та підвищення кваліфікації своїх працівників.

Потім директор інституту Анатолій Литвиненко вручив Асаду Лапшу подяку за значний внесок у підготовку фахівців-аграріїв.

Дякуючи співпраці з KUHN-Ukraine, у нас цього року під час вступної кампанії передбачається конкурс на агроінженерів. Бо ми відкинули вчорашні традиції й працюємо в дусі новітнього часу, – звернувся до присутніх Анатолій Васильович. – Ми облаштували сучасні аудиторії та лабораторії, на належному рівні здійснюємо не тільки теоретичну, а й практичну підготовку. Маємо велику кількість державних місць і за денною, і заочною формою навчання. Пропонуємо широкий спектр спеціальностей, які сьогодні необхідні для розвитку аграрного бізнесу зокрема, й Сумщини в цілому. Головне - у нас можна безкоштовно отримати професію, яка забезпечить безбідне майбутнє.

Серед іншого під час семінару мова йшла про участь у державній програмі часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки й обладнання, що закуплені у вітчизняних виробників; державну підтримку с.-г. обслуговуючих кооперативів, фермерських господарств, здешевлення кредитів для підприємств аграрного спрямування, розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників і ягідників, а також нагляд за ними. Доповідачі звернули увагу на основні напрямки держпідтримки галузі тваринництва, можливість отримання дорадчих послуг й субсидії на одиницю оброблюваних угідь фермерськими господарствами тощо.

Насамкінець учасники підсумували розглянуті питання.