Медіаграмотність: мисли критично

На базі Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака СНАУ у рамках проекту Інституту демократії імені Пилипа Орлика відбувся тренінг «Як не стати інформаційною маріонеткою?».

Тренінг провела сертифікований за темою медіаосвіти тренер, медіаексперт Інституту демократії імені Пилипа Орлика, викладач Сумського державного університету, заслужений журналіст України Алла Федорина.

Спочатку директор інституту Анатолій Литвиненко привітав у стінах навчального закладу медіатренера та побажав учасникам заходу успішної роботи. Також Анатолій Васильович додав, що не має успіху в житті та людина, яка не вміє постійно вчитися.

Місцеві медійники, співробітники та студенти інституту вчилися розрізняти поняття «інформування» та «пропаганда», розповіді про реальні події та фейкову інформацію. Вишукували використання маніпулятивних технологій у газетних й інтернет-заголовках, фото та відео. Обговорили, чи часто стикаються з маніпуляціями, які бувають їх методи, як народжуються фейки тощо.

До того ж Алла Олексіївна розповіла про стандарти роботи ЗМІ (баланс думок, оперативність, достовірність, точність тощо), та чи завжди дотримуються їх журналісти. Розповіла про об’єктивність медіа та від чого вона залежить.

Це вже не перший мій тренінг, але, не дивлячись на 20-річний стаж, роботи, я дуже багато для себе почерпнула, – говорить кореспондент газет «Кур’єр» і «Ваш шанс» Оксана Ковальова. – Для мене – журналіста, який постійно публікується в різних виданнях, такі знання будуть завше необхідними. Чим більший обсяг інформації видаю, тим більше подібного досвіду маю отримувати.

Схвальну оцінку заходу надала й практичний психолог інституту Ірина Марченко, а студенти запросили Аллу Федорину приїжджати з тренінгами ще.