Володимир Ладика: «Сьогодні без коледжів неможливо отримати фахівця»

До Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака СНАУ з робочим візитом завітав в.о. ректора Сумського національного аграрного університету, д.с.–г.н., професор, академік НААН України Володимир Ладика.

У звіті Володимира Івановича мова йшла про зміни, які сталися за останні роки в університеті та коледжах, що входять до його структури. У процесі зустрічі він продемонстрував на слайдах динаміку розвитку контингенту студентів, переходу на навчання до СНАУ, середній бал документа про освіту, зокрема й у ГАТІ, показники якого за цими пунктами є найвищими. Наголосив на необхідності практичної підготовки, впровадження дуальної освіти, покращення та створення нових лабораторій, участі в міжнародних проектах. Не оминув увагою керівник університету й розвиток наукової діяльності у вишах: підготовку кадрів вищої кваліфікації, друкування публікацій у наукометричних базах даних, фінансування наукових досліджень тощо. Далі Володимир Ладика зауважив, що великим досягненням університету є збільшення набору іноземних студентів, міжнародне стажування викладачів, яке, зазвичай, відбувається за допомогою грантових програм. Також він відзвітував про здійснену роботу адміністративно-господарської частини, фінансову діяльність, соціально-виховну роботу й активний розвиток сучасних освітніх програм. Поділився й мріями та планами на майбутнє щодо європейської акредитації, відкриття філій за кордоном, відновлення Конгрес-центру та ліцензування коледжів.

Наразі я думаю, як створити міцний колектив, який і надалі буде працювати, адже нині аграрним вишам кидають виклики, які тісно пов’язані зі змінами у законодавстві, – звернувся до присутніх Володимир Ладика. – Аграрні заклади освіти потрібні державі. Тому нам сьогодні, як ніколи, необхідно бути активними, боротися за своє право існування, бо сьогодні без коледжів неможливо отримати фахівця.

Наприкінці зустрічі бажаючі ставили Володимиру Івановичу запитання стосовно державного замовлення, профілізації спеціальностей, впливу державно-підсумкової атестації у формі ЗНО на контингент студентів, ролі агрохолдингів у підготовці фахівців. Крім цього, присутніх цікавило бачення ректора СНАУ щодо взаємовідносин «навчальний заклад – бізнес – держава».

Без довіри нічого не вийде. Якщо бізнес і держава довіряють мені, то і я їм, – відповідає Володимир Іванович. – Необхідно застосовувати модель: ми готуємо спеціалістів для розвитку бізнесу, а влада у свою чергу робить усе, щоб бізнес міг розвиватися, а наші випускники працювати. Довіра та системна робота разом – ось запорука успіху.

Перед від’їздом до наступного коледжу в.о. ректора СНАУ Володимир Ладика здійснив огляд матеріально-технічної бази Глухівського агротехінституту.