Україна-Німеччина: співпраця триває

Учасники міжнародного проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України» обговорили чергові питання щодо його реалізації.

Експерт із моніторингу й оцінки проекту Олена Скуратова ознайомилася з навчальною та практичною базою Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака СНАУ. Представниця німецької сторони і директор навчального закладу Анатолій Литвиненко визначилися, яким чином буде здійснена технічна підтримка підготовки фахівців-аграріїв. Зокрема, мова йшла про облаштування аудиторій і лабораторій демонстраційними вузлами сучасної сільськогосподарської техніки.

Видно, що тут є господар, є злагоджений колектив однодумців; що все робиться з любов’ю та постійно, а не напередодні чийогось візиту. Я приємно здивована загальною атмосферою та відмінним станом вишу й думаю, що наш проект, наша спільна робота допоможе його подальшому розвитку, – поділилася враженнями Олена Скуратова. – Мене вразила ваша багатюща історія. Ваш музей – це місце слави навчального закладу. Таке не можна забувати. Цим треба пишатися. Про це треба говорити. Я уявляю, яка відповідальність лежить на директорові та викладачах, щоб підтримувати той рівень, який був закладений, по суті, 120 років тому.

Також під час візиту обговорили головні питання організації практичного семінару в рамках підвищення кваліфікації викладачів відділення механізації та агропромислових технологій. У вересні співробітникам 4-х навчальних закладів, які беруть участь у проекті, дадуть можливість не лише побачити, як працює новітня техніка в полі, а й спробувати себе за її кермом. У заході передбачається участь і представників сільгосппідприємств регіону.

Окремо розглянули аспекти поїздки українських викладачів до Німеччини. Планується, що під час перебування там представники ГАТІ СНАУ побувають на практичних заняттях у навчальних закладах, що готують фахівців для аграрного сектору Німеччини, відвідають студентів, які зараз проходять там практику.