Ліквідація наслідків катастрофи: з перших вуст

Завідувач бібліотеки ГАТІ СНАУ Ольга Зуєва для студентів 11АІ, 12АІ, 11Ф і 11Е груп провела інформаційну годину-реквієм «Той тривожний квітень 86-го…», присвячену Міжнародному дню пам’яті Чорнобиля.

У процесі заходу молоді люди переглянули відео про складнощі будівництва саркофагу, що стримував радіацію, про людей, які повернулися в зону відчуження тощо. Також заслухали поезії й ознайомилися з історією катастрофи.

Ліквідатори аварії не шкодували ні силами, ні здоров’ям, ні навіть життям. Така людина є і в нашому інституті. Викладач спецдисциплін Юрій Крачок, маючи неповних 26 років, був призваний ліквідовувати наслідки аварії. 19 липня 1986 року інженер разом із іншими робітниками розпочав роботу над будівництвом саркофагу. І сьогодні Юрій Олександрович відвідав інформаційну годину та поділився зі студентами спогадами про не легкі часи своєї молодості. Не стримуючи емоцій, викладач пригадав знайомих, чиє життя обірвалось через велику дозу радіаційного опромінення. Він розповів, що робота була тяжкою, але стабільною й високоорганізованою, люди просто виконували свою роботу і не думали про наслідки.

Наприкінці заходу присутні пом’янули загиблих хвилиною мовчання та запалили свічу пам’яті.