Чорнобиля страшна болюча рана

24 квітня викладач Світлана Бондаренко в 21М групі провела відеолекторій «Лазуровий пил», присвячений найбільшій техногенній катастрофі в історії людства – Чорнобильській аварії.

На початку заняття майбутні менеджери запитували про дивну назву, але після перегляду відеофільму самі змогли пояснити її: Цезій-137 – один із радіоактивних елементів, який потрапив у навколишнє середовище разом із іншими радіоактивними елементами, вкривши всю Зону відчуження, згубив тисячі життів. Також у процесі заходу викладач пояснила значення слова «цезій» (Cs), яке в перекладі з латинської означає небесно-блакитний або лазуровий колір.

За початковими даними, територія забруднена Цезієм-137 в Україні становила 377,5 тис. га, а населення, яке на ній проживало, дорівнювало майже півтора мільйони осіб. Пізніше з’ясувалося, що більше двох тисяч населених пунктів із двадцяти областей України зазнали різного рівня забруднення. Із господарського обігу було виведено 36 545 га земель, – зазначає Світлана Вікторівна. – Забруднення не обмежилося тридцятикілометровою зоною. Підвищений вміст Цезію-137 був зафіксований у лишайниках навіть в арктичних областях Норвегії, Фінляндії, Швеції. Аварія на Чорнобильській АЕС переросла у найбільшу техногенну й екологічну катастрофу сучасності.