Шевченко, якого ми не знали

У читальній залі Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака СНАУ відбулася творча зустріч Миколи Гурця зі студентами.

Не вперше до нашого інституту завітав місцевий поет, автор багатьох збірок поезії та літературних розвідок, викладач словесності, людина творча, закохана в рідний край, славний історією свого народу, – говорить голова циклової комісії гуманітарних дисциплін Тамара Михайлюкова. – Багато в його творчості відведено Глухівщині – її красі, багатству, історії, землякам. Кожне слово Миколи Петровича – це велика книга знань, досвіду, прагнення передати молодим найсвятіше – любов до Вітчизни, до батьків, до всього живого.

Микола Гурець розкрив студентам незвідані сторінки життя Великого Кобзаря. Велике багатство творчості – поезії, живопису, пісні – у головному своєму розмаїтті, у красі, у барвах побачив кожен присутній на зустрічі. Не менше зацікавили студентів глибокі та переконливі літературні розвідки Миколи Петровича, пов’язані з Тарасом Шевченком і його зв’язками з Глухівщиною.

Розповіді Миколи Петровича звучать глибше та переконливіше, ніж ми звикли читати в багатьох виданнях, – вважає Тамара Михайлівна. – Жаль, що до його думок, розвідок не дослуховуються науковці, скільки нового та незвіданого дізналися б українці.

Гість глибоко занурився у сутність питання та розповів багато нового, раніше не знаного матеріалу. Присутні із захопленням вслухалися в багату, милозвучну та змістовну авторську поезію, яка звучить як гасло:

«Не зупиняймось, прозираймо знову.
Біблійний світ і досвід світовий,
Бо відкриває Кобзареве Слово
Нову сторінку нової глави!»