Наші позиції мають залишатися на найвищому рівні

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі СНАУ відбулося засідання педагогічної ради.

Традиційно захід розпочали хвилиною мовчання на знак пам’яті та шани за студентами та випускниками, воїнами-Героями, які загинули, захищаючи Україну від російської навали.

Директор коледжу Анатолій Литвиненко вручив відзнаки викладачам коледжу: Ірині Хлонь, завідувачці навчально-методичним кабінетом – найвищу нагороду «Педагогічний Оскар» за роботу «Діджиталізація в освітньому процесі»; Денису Овсянку, заступнику директора з виховної роботи – за зайняте 2 місце в конкурсі «Педагогічний Оскар» за впровадження інновацій в організації виховного процесу в закладі фахової передвищої освіти; Аліні Грудині, викладачу іноземної мови – за 3 місце з роботою «Німецька мова. Використання Case-Study». Окремо Денис Олександрович отримав грамоту департаменту освіти та науки за вагомий внесок в організацію та проведення національного мультипредметного тесту в 2022 році.

Анатолій Васильович відзвітував щодо роботи навчального закладу у 2022 році. Зокрема, мова йшла про кадрову політику, підвищення кваліфікації викладачів, формування та динаміку контингенту студентів, якість підготовки здобувачів освіти, співпрацю з роботодавцями, участь в онлайн-олімпіадах і конкурсах. Крім цього, керівник вишу говорив про бази практик і результати їх проведення, підготовку з робітничих професій, ліцензування та акредитацію, інформаційну політику закладу освіти, міжнародну співпрацю, матеріальну базу, фінансування та антикризові заходи, режими роботи коледжу в умовах відключення світла або під час повітряної тривоги тощо.

Із нас ніхто не знімає вимог щодо рівня підготовки, ми несемо за нього відповідальність перед студентами, батьками, суспільством. Навіть у такі складні часи достатньо ресурсів, щоб проаналізувати нашу діяльність і зробити висновки, чи працює наш навчальний заклад за відповідними нормативами та законодавчими актами чи втрачає свої позиції. Так ось, ми повинні працювати над тим, щоб наші позиції залишалися на найвищому рівні, – підсумував Анатолій Васильович.

Заступник директора з навчальної роботи Михайло Кліндух розповів про забезпечення якості підготовки фахівців відповідно до державних стандартів: діджиталізацію освітнього процесу, активізацію роботи з виробництвом, проведення національного мультипредметного тесту, підвищення контролю проведення занять тощо. Також поінформував щодо роботи з педагогічними кадрами, внутрішнього моніторингу якості освітнього процесу, організації роботи з обдарованими студентами, ліцензування та акредитації освітньо-професійних програм, участі у конкурсах і навчально-методичних заходах, проведення іміджевих заходів на базі закладу. До того ж Михайло Михайлович говорив про підготовку навчально-методичної документації, приведення змісту та форми сайту відповідно до чинного законодавства, діяльність бібліотеки, профорієнтаційну роботу та дотримання безпекових вимог.

У першому семестрі 2022-2023 року педагогічним колективом коледжу була проведена велика робота щодо забезпечення підготовки фахівців відповідно до державних стандартів. Ця робота здійснювалася в непростих умовах воєнного стану, що, звісно, накладало відбиток і на діяльність колективу. Робота структурного підрозділу у ІІ семестрі поточного року буде максимально наближеною до очного навчання та здійснюватиметься відповідно до Стратегії розвитку коледжу, – зазначив Михайло Кліндух.

Заступник директора з навчально-виробничої роботи Олександр Дещенко говорив про перспективні напрями роботи навчально-виробничої частини у ІІ семестрі 2022/2023 н/р: розширення мережі підприємств-баз для виробничих практик; проведення іміджевих заходів та атестації професійно-освітньої діяльності певних професій; направлення студентів на проходження закордонної практики; здійснення обрізки та підживлення фруктових насаджень, посіву зернових та овочевих культур тощо.

Заступник директора з виховної роботи Денис Овсянко надав інформацію про організацію роботи очолюваного ним підрозділу в другому семестрі 2022/23 навчального року. Мова йшла про національно-патріотичне виховання молоді як першочергове завдання виховного відділу. Серед основних напрямків роботи були названі методоб’єднання кураторів, студентське самоврядування, гуртожитки, музей та історичний клуб, художня самодіяльність. За кожним із них заплановано низку заходів, які охарактеризував доповідач.

Заступник директора з адміністративно-господарської роботи Василь Понирко розповів про основні завдання та напрямки роботи адміністративно-господарської частини: забезпечення опалювальної системи теплоносієм, котельні – генератором, паливом і професійним персоналом; роботу їдальні, яка зараз займається виготовленням випічки та реалізацією продуктів харчування. Також Василь Пилипович зазначив, що в планах – заготівля дров на наступний опалювальний період; подальша реконструкція аудиторій і лабораторій, приміщень гуртожитків тощо.

Після цього заступник директора з навчально-виробничої роботи Олександр Дещенко доповів щодо стану та напрямків удосконалення підготовки здобувачів освіти за дуальною формою. Йшлося про дуальну освіту, її завдання й особливості. В обговоренні цього питання взяли участь завідувач відділення електроенергетики Василь Литвиненко та завідувач відділення агроінженерії Вячеслав Чалий. Вони ознайомили колег із результатами співпраці з провідними виробничниками України: ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс», ТОВ «Велетень», ТОВ «Кролевецький комбікормовий завод», ТОВ «Голландська аграрна компанія», ДП «LEMKEN-Україна», ТОВ «KUHN-Ukraine» та іншими, а також поділилися подальшими планами.

Жодна освіта не здатна дати таке знання виробництва зсередини, як дуальне навчання, що робить його важливою сходинкою на шляху до успішної підготовки майбутніх фахівців будь-якої галузі. Ефективність упровадження дуального навчання залежить від багатьох чинників, в тому числі, і від професіоналізму педагогічного колективу та співпраці з роботодавцями-наставниками щодо підготовки професійно компетентних кваліфікованих кадрів із високою виробничо-технологічною культурою, здатних ефективно самостійно вирішувати нестандартні питання, працювати за новими виробничими технологіями, з сучасним матеріалом, які матимуть попит на сучасному ринку праці, – підсумував Вячеслав Іванович.

Методист ГАФК СНАУ Олександр Гладушка виніс на розгляд проект рішення про зміни до плану роботи коледжу в ІІ семестрі 2022-2023 навчального року, що стосувалися навчально-методичної, профорієнтаційної, виховної, адміністративно-господарської роботи, практичної підготовки; охорони праці та фінансової діяльності.

Також присутні заслухали інформацію завідувачки навчально-методичним кабінетом Ірини Хлонь «Про підвищення кваліфікації педагогічних працівників».

За підсумками засідання педагогічна рада ухвалила низку відповідних рішень.