Українська молодь – рушійна сила

Голова Центру молодіжної політики ГАФК СНАУ Жанна Бузинна та її перший заступник Гліб Осьмаков взяли участь у міжнародній конференції «Захист прав через сильні профспілки».

На захід запросили голів профкомів ВНЗ, коледжів, профтехучилищ і керівників обласних організацій Профспілки працівників агропромислового комплексу України. Конференція розпочалася з привітання голови профспілки Світлани Самосуд і керівника проекту Марини Горлач.

За допомогою відеозв’язку виступила Алла Навроцька – працівниця данської профспілки 3F родом з України. Вона розповіла, як організація допомагає з працевлаштуванням (в тому числі й студентів) і про власний досвід роботи. Експерт із міграційних процесів Профспілки будівельників України Олег Борисов говорив про ринок праці в умовах війни, звернувши особливу увагу на проблему біженців та перспективу критично високого рівня трудової міграції в майбутньому. Завідувачка відділу центрального комітету Профспілки Тетяна Марченко надала інформацію про колективний трудовий договір та умови його укладання для студентів. Представники ГАФК СНАУ разом із Мариною Горлач та іншими учасниками конференції у форматі діалогу обговорили досвід первинних профспілкових організацій аграрних навчальних закладів щодо роботи студентів у країнах ЄС.

Наступного дня координатор Міжнародної спілки асоціацій працівників харчової промисловості, сільського господарства, готелів, ресторанів, громадського харчування, тютюну та суміжних працівників (IUF) Дмитро Степанюк говорив про міжнародну роботу Профспілки АПК та досвід діяльності міжнародної профспілки IUF. Також учасники конференції разом із головою профкому ЗВО "Подільський державний університет" обговорили питання психологічної підтримки профспілкової молоді в умовах військового стану в Україні. Наостанок затвердили Звернення студентської та учнівської молоді Профспілки АПК до Президента України з приводу приватизації навчально-дослідних господарств аграрних університетів та земель науково-дослідних установ Національної академії аграрних наук України та законопроекту №7588.

Приємно вражена організаційною частиною конференції. Матеріал викладено на високому рівні, інформація справді корисна та цікава, - поділилася враженнями Жанна Бузинна. - Впевнена, що такі заходи рухають українську молодь уперед. Окремо хочу підкреслити гостинність і доброзичливість організаторів конференції.