Якісна освіта в умовах війни

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі СНАУ відбулося засідання педагогічної ради.

Засідання почалось із хвилини мовчання, якою присутні вшанували пам’ять 14 випускників коледжу, які загинули, мужньо захищаючи Україну.

Далі директор ГАФК СНАУ Анатолій Литвиненко повідомив про кадрові зміни. Так, з 1 вересня 2022 року на посаді заступника директора з навчальної роботи працюватиме Михайло Кліндух. Заступником директора з адміністративно-господарської роботи буде Василь Понирко, відділення будівництва очолить Тетяна Бєлікова, відділенням економіки та інформаційних технологій керуватиме Яна Щебедько.

Анатолій Васильович висловив вдячність Наталії Горох, яка майже 15 років попрацювала заступником із навчальної роботи, забезпечуючи стабільний освітній процес у різні часи, в тому числі й найскладніші для коледжу. Наталія Василівна подякувала колегам за спільні роки праці, колективну роботу та згуртованість.

Обравши секретарем педагогічної ради методиста Олену Артемову, визначилися зі складом педагогічної ради на 2022-2023 навчальний рік і затвердили план її роботи.

Керівник вишу Анатолій Литвиненко надав інформацію про роботу педагогічного колективу в 2021-2022 та основні напрямки діяльності в 2022-2023 навчальних роках. Розпочав із проміжного підсумку вступної кампанії, зазначивши, що на 1 вересня контингент складає 1206 студентів (без урахування комерційного набору). Також Анатолій Васильович проаналізував стан запровадження цифрової освіти. Тут мова йшла про розгортання корпоративного середовища G Suite for Education, покращення рівня володіння технологіями дистанційного навчання, оновлення навчально-методичного забезпечення дисциплін, проведення відеозанять і консультацій із використанням додатків Google Meet і Zoom.

Окремо зупинився на результатах конкурсу «Педагогічний ОСКАР». Нагадаємо, що спільна робота директора коледжу Анатолія Литвиненка, заступника директора Наталії Горох і завідувачки навчально-методичним кабінетом Ірини Хлонь «Діджиталізація в освітньому процесі» отримала найвищу відзнаку – «Педагогічний Оскар». Заступник директора з виховної роботи Денис Овсянко здобув 2 місце за впровадження інновацій в організації виховного процесу в закладі фахової передвищої освіти. Викладач Аліна Грудина з роботою «Німецька мова. Використання Case-Study» виборола 3 місце.

Обнадійливо прозвучала інформація про те, що ліцензування спеціальності 205 «Лісове господарство» за рівнем фахової передвищої освіти знаходиться на заключному етапі.

У переліку проведених господарських робіт доповідач озвучив також модернізацію укриття, що знаходиться в громадсько-побутовому корпусі, ремонт укриття в приміщенні стрілецького тиру; приведення до нормативного стану найпростіших укриттів, що знаходяться в навчальному корпусі №1, громадсько-побутовому корпусі, гуртожитках №2 та №3.

Також доповідач окреслив основні напрямки діяльності в 2022-2023 н.р. Серед них – всебічна підтримка працівників і здобувачів освіти, які зі зброєю в руках стали на захист Батьківщини, гарантування безпечних умов навчання та праці для усіх учасників освітнього процесу, забезпечення якості підготовки фахівців відповідно до державних стандартів, розробка різних моделей організації освітнього процесу та впровадження найбільш оптимальної із них, національно-патріотичне виховання студентської молоді, здійснення волонтерського руху в закладі тощо.

Завданням номер один для нашого колективу є організація дистанційної освіти, яка за якістю прирівняна до очної, - підсумував Анатолій Литвиненко. – Зараз, як ніколи, нам треба згуртуватися та працювати ще краще, ніж раніше. Ми маємо забезпечити нашим студентам якісну освіту під час війни.

Про організаційні та навчально-методичні вимоги до проведення навчальних занять у 2022-2023 н.р. методист Олександр Гладушка доповідав уже в укритті, куди присутнім довелося спустися через повітряну тривогу. Серед іншого Олександр Федорович звернув увагу на специфіку проведення занять у синхронному й асинхронному режимі (самостійна робота студентів) і запровадження ведення записів у електронних журналах.

Під час засідання члени педагогічної ради ухвалили низку рішень.