Ми сильні! Єднаймося та допомагаймо один одному!

За ініціативи директора Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ Анатолія Литвиненка практичний психолог вишу Ірина Марченко провела «Психологічний діалог» (онлайн).

За словами заступника директора з виховної роботи Дениса Овсянка, захід психологічної допомоги проходив для співробітників, студентів і їх батьків, враховуючи ситуацію, що склалася в нашій країні.

Ірина Владиславівна поділилася інформацією щодо того, як поводити себе, як справитися зі стресовими ситуаціями та залишатися в спокої.

Як би ми не були готові до того, що зараз відбувається в країні, адже війна в Україні триває вже далеко не один рік, неможливо нормально сприймати те, що в 2022 році ми чуємо слово «війна» взагалі, – зазначила психолог. – Запевняю вас, усі реакції, емоції, які виникли сьогодні в процесі вкрай тяжкої ситуації, – абсолютно природні. Залежно від типу нашої нервової системи, коли почули страшні слова, постріли, звуки сирен, у всіх звичайно виникли абсолютно різні відчуття: хтось запанікував, почав трястися, заметушився; у когось почастішало серцебиття; хтось почав плакати. Запам’ятайте! Будь-яка психічно здорова людина повинна тривожитися, переживати, лякатися – це нормальна фізіологічна реакція. І ви не повинні відчувати провину, страх чи сором за це.

Пані Ірина наголосила, що сьогодні важливо зберігати спокій і не панікувати, акумулювати свої сили для підтримки близьких, рідних і нашої країни.

Під час розмови фахівець говорила про те, що кожна людина має природні ресурси для того, щоб долати труднощі. Так, необхідно використовувати позитивні стратегії й уникати негативних, адже це допоможе відчувати себе сильнішими та повернути почуття контролю над ситуацією.

Змінюючи звичний спосіб життя, ми подаємо мозку сигнал, що відбувається щось не те, а, отже, є привід для хвилювання, – наголосила Ірина Марченко.

Тож, кілька порад від психолога:

- не сидіть на місці, не роздумуйте, а щось активно робіть, турбуйтесь про когось;

- плануйте своє майбутнє, розвивайте якусь ідею;

- дотримуйтеся звичного розпорядку дня;

- нормально харчуйтеся;

- якщо підступає паніка, випийте склянку солодкої води, бо, як ми знаємо, цукор провокує вироблення серотоніну (гормону радості);

- відмовтеся від кави, міцного чаю, алкоголь взагалі табу – ці стимулятори при збудженні нервової системи можуть привести до істерики;

- змусьте себе відпочивати та спати;

- будьте тут і зараз: розв’язуйте проблеми, які виникають мірою надходження.

До того ж Ірина Владиславівна запропонували методики, методи релаксації та дихальні вправи, що допоможуть знизити рівень тривожності. Одним із таких способів є переключення уваги, наприклад, порахувати від ста до нуля із кроком у сім одиниць (100, 93, 86 тощо). Також заспокоїтися можна натиском легкими рухами на особливі точки свого тіла: між брів, між великим і вказівним пальцем, на потилиці. Ще однією вправою є повільний рух очима в різні боки. Крім цього, показала кілька методик правильного дихання: щоб у цьому процесі брала участь не тільки наша грудна клітка, а й нижні відділи живота.

Ірина Марченко зазначила, що паніка зараз – наш основний ворог і, щоб менше її сіяти, нам потрібно вміти позбавляти себе цієї емоційної напруги та фільтрувати інформацію зі ЗМІ. Мета неофіційних джерел – дезінформація населення й, відповідно, емоційне виснаження. Довіряйте тільки перевіреній і підтвердженій інформації з офіційних джерел. Не поширюйте фейки, бо так ми можемо зашкодити собі, близьким і нашій країні.

Ми сильні! Єднаймося та допомагаймо один одному! Головне – пам’ятаймо, що все буде добре, а інакше бути не може, –зазначила психолог.

Наостанок Денис Овсянко нагадав, що наступний тиждень у коледжі згідно з наказом директора – канікули, тому маємо вірити, що все буде добре, і ми вийдемо на навчання.

Телеграм-канал психологічної підтримки ГАФК СНАУ