«Бій за майбутнє України»

Під такою назвою до Дня пам`яті Героїв Крут у читальній залі бібліотеки Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ пройшла історична година.

З розповіді ведучої заходу Ніни Шакотько студенти 11Е та 11Ф груп дізналися про героїчний подвиг українських студентів у бою під Крутами. Також молоді люди ознайомилися з поезією, присвяченою національним героям; переглянули відео сюжети, які допомогли відчути події однієї з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії української визвольної боротьби.

Крім цього, у книгозбірні розгорнуто книжкову виставку «Час плине, а пам'ять залишається». Експозиція містить підручники з історії України, тематичні ілюстрації, публікації в періодичних виданнях тощо.

Варто зазначити: щороку 29 січня ми згадуємо бій на залізничній станції Крути (Бахмач-Ніжин), який відбувся у 1918 році. 17-18-річні студенти та гімназисти народного університету, Кирило-Мефодіївської гімназії та фельдшерської школи (біля 300 осіб) п'ять годин під градом куль і гранат тримали оборону чотирьохтисячного підрозділу російської Червоної гвардії. Це дало можливість українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, що врятував молоду українську державність. 27 юнаків у сутінках були оточені більшовиками та потрапили в полон, де цілу ніч піддавалися жорстоким тортурам, а вранці зі сходом сонця були розстріляні.