Агробізнес і освіта: сучасні моделі розвитку та співпраці

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі Сумського НАУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція.

До участі в цьому заході долучилися представники навчальних закладів різних типів з усієї України, науковці, науково-педагогічні працівники, керівники та фахівці агропромислових підприємств, студенти.

Директор навчального закладу Анатолій Литвиненко привітав учасників і подякував співорганізаторам конференції: Науково-методичному центру вищої та фахової передвищої освіти та Сумському національному аграрному університету.

Анатолій Васильович розповів про співпрацю з виробництвом як пріоритетний напрямок діяльності ГАФК СНАУ.

Виробництво хоче, щоб був підготовлений фахівець. Ми як навчальний заклад хочемо, щоб він був ще й конкурентоспроможний. Тільки поєднавши теорію та виробничу діяльність, сформувавши практичні навички, отримаємо того спеціаліста, який буде затребуваний на ринку праці та стане успішною людиною, – зазначив керівник коледжу.

Також Анатолій Литвиненко значну увагу приділив партнерам закладу освіти, завдяки яким покращується матеріально-технічна база та підвищується рівень підготовки студентів. Крім цього, мова йшла про наукові конференції, що проводилися в ГАФК.

Ця конференція – місце, де зустрічаються друзі й однодумці, йде обговорення актуальних питань, – звернулася до організаторів директор НМЦ ВФПО Тетяна Іщенко. – Ви тримаєте руку на пульсі, бо маєте можливість радитися з бізнесом щодо того, які саме кадри їм потрібні.

Тетяна Дем’янівна зосередила увагу на викликах сьогодення та пріоритетах розвитку аграрної освіти в Україні. Говорила про напрямки діяльності університетів, інститутів, коледжів, училищ, ферм, клінік, що входять до структури Науково-методичного центру ВФПО. Мова йшла й про те, що ж впливає на якість освіти; хто й для кого готує спеціалістів; яким має бути ідеальний здобувач освіти.

Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи СНАУ Валерій Жмайлов розповів про досвід університету щодо участі роботодавців у процедурах і заходах забезпечення якості освіти; моделі й алгоритм запровадження дуальної форми навчання; інтегровану систему підготовки фахівців на потребу агробізнесу тощо.

Регіональний представник ДП «ЛЕМКЕН-Україна» (Східний регіон) Сергій Мінченко здійснив короткий екскурс в історію підприємства. Після цього вже детально зупинився на співпраці з Глухівським агротехнічним фаховим коледжем, що почалася у вересні 2018 року та продовжуватиметься й надалі. Йшлося про надані в користування агрегати; лекційні та практичні заняття, що проводилися співробітниками компанії для педагогів і студентів.

Керівник відділу маркетингу в Україні та Молдові компанії New Holland Олександр Суханов ознайомив із діяльністю фірми. Зазначив, що, як і багато інших компаній, New Holland має деякі проблеми з підбором кадрів, які дійсно підготовлені до сучасних умов виробництва, тому співпраця з навчальними закладами є гарним вирішенням цього питання. Також пан Олександр поінформував щодо техніки, наданої ГАФК.

На жаль, ми стикнулися із забюрократизованістю навчальної системи. І є заклади, які нічого не роблять, щоб щось покращити. Тому з такими ми поки що тримаємо відносини на паузі. Але Анатолій Васильович і його команда… Так, я точно можу назвати цей колектив командою, бо на 100% впевнений, що професіонали, які там працюють, хочуть досягти не тільки змін у коледжі, але й змінити на краще, навіть, частинку нашої держави. На мою думку, Глухівський коледж більше за інших хоче чогось досягти та щось змінити. Сподіваюся, що таких закладів стане більше, – зазначив Олександр Суханов.

Завідувач відділення економіки та інформаційних технологій ГАФК СНАУ Олена Суровицька говорила про власний досвід проведення виробничо-технологічних практик як однієї з дієвих форм співпраці з роботодавцями.

Щодо агробізнесу та підготовки професійно компетентних фахівців на прикладі організації співпраці з ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс» мова йшла в доповіді завідувача відділення електроенергетики Василя Литвиненка та студента Євгенія Білоусова.

Доцент кафедри економіки Національного університету біоресурсів і природокористування України Євгеній Ланченко висвітлив тему: «Перспективні напрями підготовки професійно компетентних фахівців для агробізнесу». Його колега по навчальному закладу доцентка кафедри культурології Ярина Пузиренко поділилася досвідом викладання дисципліни «Етнокультурологія» в дистанційному форматі. Про особливості управління людським капіталом й оцінку впливу професійної компетентності мова йшла в доповіді студентки НУБіПУ Анастасії Лісової.

Заступник директора з навчально-виробничої роботи ГАФК СНАУ Олександр Дещенко розповів, з чого формується професійне портфоліо випускників нашого вишу; про фактори, що формують професійний розвиток; практичну підготовку та систему співпраці з роботодавцями тощо.

Випускниця відділення будівництва Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ, головний інженер ПП «Інвестрембуд» Юлія Могила. Вона висловила погляд на освіту з точки зору бізнесу, а також – на перспективи будівельної та дорожньої галузей. Закцентувала увагу й на відповідальності студентів за отримання знань, адже від них залежить майбутнє не тільки якоїсь із компаній, а й цілої будівельної сфери.

Завідувач навчально-методичного кабінету коледжу Ірина Хлонь звернула увагу учасників на діджиталізацію освітнього процесу в коледжі, яка так необхідна за сучасних умов; проект Концепції цифрової трансформації освіти та науки.

Насамкінець учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Агробізнес і освіта: сучасні моделі розвитку та співпраці» підбили підсумки роботи.

За результатами конференції буде укладено збірник статей і тез, який буде розміщено на сайті коледжу. Зареєстровані учасники отримають сертифікати.