Виховувати не на словах, а на прикладі

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі СНАУ відбулося засідання круглого столу «Народний музей С.А. Ковпака: традиції та роль у національно-патріотичному вихованні», присвячене 50-річчю створення установи.

Директор навчального закладу Анатолій Литвиненко привітав гостей та вручив подяки за вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи людям, які так чи інакше були причетні до створення й оформлення експозицій народного музею С. А. Ковпака: Віктору Гаркавенку, Василю Лісничому, Анатолію Бойчуку, Петру Лазоренку, Івану Дєдіщеву, Анатолію Снігирю, Надії Зайцевій і Юрію Москаленку.

Я вдячний кожному, хто долучився до створення музею. Усім тим, хто зробив надзвичайно потужний внесок у розвиток патріотичного виховання не тільки студентської молоді нашого навчального закладу, а й усього північного регіону, – звернувся до присутніх Анатолій Литвиненко.

Завідуюча музеєм Надія Зайцева ознайомила з основними джерелами для створення експозицій (особисті речі, нагороди й листи Сидора Ковпака та наближених до нього людей, архівні фото та документи, спогади партизанів-ковпаківців тощо). Також Надія Олексіївна звернула увагу на динаміку поновлення експонатів, екскурсійну та виховну роботу, відновлення зв’язків із одноіменним музеєм у Котельві, пропагування установи через радіо та телебачення. Наголосила на необхідності продовжувати й удосконалювати ту роботу, яка проводилася попередниками.

Після цього студенти Гліб Осьмаков і Тимофій Ткаченко говорили про роль музею в національно-патріотичному вихованні сучасної молоді. Зокрема, мова йшла про нові форми та методи роботи, участь в іміджевих заходах, започаткування акцій, вплив пандемії на роботу музею та створення у зв’язку з цим віртуальних екскурсій. Крім цього, юнаки поділилися з гостями заходу, яким би хотіли бачити музей у майбутньому.

Патріотичне виховання має бути головним у всі часи. Я дякую засновникам музею за те, що ми можемо виховувати молодь не на словах, а на прикладі. На прикладі тих людей, які не говорили, що у них життя одне, і вони його мають прожити так, як хочуть, а розуміли, що є рідна земля, якій загрожує ворог. Це не просто великий, а величезний подвиг нашого народу, про який треба розповідати, – зазначила під час обговорення директор Глухівського ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою Ірина Терещенко. – До речі, віртуальні екскурсії, які знаходяться на сайті коледжу, дуже допомагають нашим викладачам і вихователям проводити заходи. Вітаю музей із ювілеєм, подальшого розвитку вам.

До того ж Ірина Іванівна подарувала книгу «Після війни: історія Європи від 1945 року», підписану учнями ліцею-інтернату.

Насамкінець кожен присутній згадав часи створення народного музею С.А. Ковпака тоді молодими ентузіастами-однодумцями. Після завершення круглого столу учасники оглянули експозиції сьогоднішнього музею.