Міжнародний проект: корисний досвід для викладачів

У другий день семінару «Обслуговування доїльного обладнання», що проходить у рамках українсько-німецького проекту, говорили про перевірку доїльного обладнання за вимогами норм ISO та методи охолодження молока.

Німецький експерт, доктор Дірк Гьомберг ознайомив учасників із нормативно-правовими основами перевірки доїльних установок: ISO 3918 («Термінологія») – визначення фахових понять, приклади типових установок; ISO 5707 («Конструкція та потужність») – точки вимірювання, граничні показники. Детальніше зупинився на ISO 6690 («Механічна перевірка»): вимогах до тестового пристосування, лабораторних тестах доїльних апаратів, альтернативних методах вимірювання та спрощення тестування установок, структурі протоколу перевірки тощо.

Експерт із Німеччини чітко описує всі робочі процеси, звертаючи увагу на найменші деталі, – звернувся до українських колег методист вищої категорії науково-методичного центру ВФПО Юрій Борхаленко. – Тому занотовуйте робочі програми, дивіться інформацію в інтернеті. На засіданнях циклових комісій розповсюджуйте отримані знання серед колег. Думаю, цей досвід усім буде дуже корисний.

Також під час заходу мова йшла про вакуум у трубопроводах, швидкість повітряного протоку, потужність вакуумного насосу, структуру доїльної установки, параметри та фази пульсації. До того ж говорили про методи охолодження молока.

Протягом зустрічі українських викладачів цікавило, чи впливає наявність у фермера акту перевірки згідно з вимогами ISO на формування ціни його продукції; наскільки значимі є втрати вакууму під час збивання доїльних стаканів при доїнні та чи можна це компенсувати подовженням часу доїння корів тощо.