Фахівці СНАУ – про баланс процесів росту та плодоношення

У Глухівському агротехнічному інституті імені С.А. Ковпака СНАУ відбулося навчально-практичне заняття на тему: «Обрізування плодових дерев», у якому взяли участь співробітники та студенти Сумського національного аграрного університету.

Викладач Андрій Логінов й агроном ГАТІ СНАУ Роман Марченко розповіли студентам-агрономам ІІІ-ІV курсів про догляд та обрізування плодових дерев. Вони звернули увагу на переваги та недоліки зимового обрізування насаджень, типи обрізок, а також нюанси в цій справі: обрати період, коли температура повітря становитиме до -10°С, а в майбутньому не буде великих морозів.

Крім цього, мова йшла про формування крони у процесі зимового обрізування та прищеплювання культурної рослини, значення місць щеплення, збалансовану систему живлення дерев та захист їх від шкідників. Не оминули увагою й інструменти, необхідні для обрізування залежно від товщини гілки, зокрема, говорили про садову пилку та види секаторів.

Для закріплення теоретичних знань вирушили до лабораторії рослинництва та фруктових насаджень ГАТІ. Там студенти кафедри садово-паркового та лісового господарства СНАУ Юлія Пишна та Владислав Ананьєв (за сумісництвом агроном лабораторії садівництва та виноградарства СНАУ) під керівництвом завідувача навчальної лабораторії садівництва та виноградарства Сумського НАУ Сергія Горбася провели для майбутніх агрономів майстер-клас «Обрізування плодових дерев, формування крони, правильна закладка врожаю». Вони більш детально розповіли учасникам заходу про особливості та види зимової обрізки яблунь і груш. Показали, як робити ці операції.

Залучення колег зі СНАУ дало можливість систематизувати знання з обрізування та підвищити якість підготовки молодих фахівців-агрономів, – зазначив заступник директора з навчально-виробничої роботи Олександр Дещенко. – Ми вдячні ректору Сумського національного аграрного університету Володимиру Ладиці та декану факультету агротехнологій і природокористування Ігорю Коваленку за допомогу в організації навчально-практичного заняття. Сподіваємося на подальшу співпрацю!