Цифрове майбутнє виробництва: підсумки

Добіг завершення онлайн-семінар «Діджиталізація та автоматизація в аграрній електротехніці», що проходив у рамках українсько-німецького проекту.

За словами педагогів, останні чотири години роботи виявилися надзвичайно продуктивними. Учасники обговорили питання вимірювання електропровідності ґрунтів за допомогою електромагнітних сенсорів і виявлення окремих їх властивостей – типів, вологості, щільності породи.

Також викладачі розглянули особливості застосування геоелектричних сенсорів в обробітку полів, ультразвукових сенсорів – у вимірюванні відстаней між рядками, визначення положень рядків і міжрядь; розпізнавання відстані до поверхні землі та рослинного покриву системами тяг і важелів сільськогосподарських машин.

Особливу увагу експерт з Німеччини приділив принципам роботи технології радіочастотної ідентифікації RFID в рослинництві та тваринництві. Крім цього, лектор ознайомив учасників семінару з сучасними інноваціями в галузі робототехніки та іншими розумними технологіями, як-от нейронні мережі. Йоганнес Мунц показав зразки аграрної робототехніки, що працює в польових і тепличних умовах, в тому числі й трактори з автономним рухом (безпілотники).

Насамкінець організатори семінару й учасники подякували один одному за три дні цікавого, змістовного, продуктивного часу, проведеного разом.