Міжнародний семінар. День другий: збирали думки та кукурудзу

У ГАТІ СНАУ триває робота чотириденного практичного семінару «Налаштування й експлуатація зернозбиральних комбайнів», що проходить у рамках спільного українсько-німецького проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України».

Зранку фахівець товариства з управління проектами та процесами в аграрній економіці (Німеччина) Бернд Хенн нагадав вивчені вчора правила користування джойстиком, важелем і гальмами. Після цього викладачі спробували свої сили в керуванні зернозбиральним комбайном TUCANO-580 на подвір’ї інституту. Далі мова йшла про гідравлічний та електронний пристрої реверсу, їх переваги та недоліки.

Перед виїздом на поле пан Бернд детально зупинився на особливостях жатки для кукурудзи. Зокрема, мова йшла про механізми, що подрібнюють стебла, покращуючи їх перегнивання в ґрунті та спеціальні налаштування ланцюга похилої камери. Крім цього, говорили про наповнення та спустошення зернового бункера, розмір вивантажувального шнеку тощо. Під час обговорення почутого викладачів, передусім, цікавили практичні питання.

Довершивши теоретичні знання, іншу половину дня учасники провели на кукурудзяному полі. Там вони перевірили базові налаштування техніки, скоригували кожен параметр, необхідний для майбутнього збирання врожаю. Все це супроводжувалося жвавим обговоренням.

Уже безпосередньо на полі кожен із учасників семінару ще раз побував за кермом зернозбирального комбайну TUCANO-580. Завтра викладачі ділитимуться отриманими знаннями зі студентами.