На вимогу сьогодення

Викладачі Андрій Логінов, Наталія Гончарова, Ганна Мелута та студенти 3 та 4 курсів на чолі з завідувачем відділення агроінженерії Вячеславом Чалим взяли участь у VII Міжнародній конференції «Кліматичні зміни: виклики для аграрної освіти і науки».

Під час заходу, організованого Науково-методичним центром вищої та фахової передвищої освіти, мова йшла про вплив зміни клімату на аграрний сектор України в середньостроковій перспективі, на велику рогату худобу степу України, на аквакультуру Центральної України, на сортовий склад винограду в Україні, а також на формування національних рослинних сортових ресурсів в Україні.

Крім цього, фахівці галузі обговорили рівень освоєння систем зберігаючого землеробства фермерами України; напрями досліджень з адаптації землеробства степової зони до умов зміни клімату в регіоні; стратегічні перспективи культури сорго на українському ринку й особливості технології вирощування в умовах Півдня України. До того ж висвітлили питання агроекологічного обґрунтування адаптивних технологій вирощування проса в глобальних умовах змін клімату тощо. Не оминули увагою й необхідність освіти впродовж життя для агровиробників.

Кліматичні зміни мають значний вплив на Україну як аграрну державу. Але ці процеси не завжди негативні, тому їх можна успішно використовувати для розвитку сільськогосподарського сектору. Через зміни клімату в Україні вже вирощують нові культури в регіонах, які там раніше не висаджувалися. В цьому контексті важливими для аграріїв будуть дослідження та висновки науковців, – підсумував зустріч Вячеслав Чалий.