Міжнародний проєкт: ефективна багаторічна співпраця

Співробітники та студенти Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ взяли участь у практичному семінарі «Організація виробничої технологічної практики в аграрних закладах фахової передвищої освіти».

Директор ГАФК СНАУ Анатолій Литвиненко поділився з колегами досвідом проведення технологічної практики з врахуванням рекомендацій німецько-українського проєкту. Зокрема мова йшла про те, що практична підготовка є основою формування якісно підготовленого фахівця, й навіть у нинішні складні часи не можна нею нехтувати. Також Анатолій Васильович закцентував увагу на тому, що до організації проведення практик у коледжі застосовують інноваційні підходи. Не залежно від того, яка саме практика – навчальна, технологічна чи виробнича – вони повинні відповідати програмам підготовки. Особливу увагу приділяють підбору підприємств. На сьогодні ГАФК СНАУ успішно співпрацює з ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс», де студенти на основі дуальної освіти отримують унікальний практичний досвід. Багаторічними партнерами є АТ «Сумиобленерго», ТОВ «Кролевецький комбікормовий завод», ТОВ «Велетень», ТОВ «Яструбщанське», ТОВ «Голландська аграрна компанія» та інші фермерські господарства, організації, підприємства регіону. Крім цього, керівник навчального закладу розповів про особливості проведення технологічних практик у рамках проєкту FABU, говорив про тісну співпрацю між координаторами від НМЦ ВФПО та коледжу, наставниками від виробництва. Насамкінець проаналізував результати проведення технологічних практик у минулому навчальному році.

Студенти отримують не лише практичні вміння та нові знання, а й можливість ознайомитися з європейськими технологіями організації різних видів робіт, культурними та духовними цінностями країн Європи, – зазначив Анатолій Литвиненко. – Але найголовніше, що вони мають у підсумку – перспективи подальшого працевлаштування, адже, як відомо, якісно підготовлений фахівець – це той, хто після навчання одразу зміг влитися у виробничий процес.

Студентка ГАФК СНАУ Діана Жуковська поділилася власними враженнями з учасниками зустрічі щодо проходження практики в Німеччині. Діана працювала за напрямком виноградарства в родині, яка допомагала не тільки отримати знання з цієї сфери, але й вивчити німецьку мову.

Справа, якою я займалась під час практики, дуже припала мені до душі, я із задоволенням працювала на виноградниках та у виноробні. Родина, в якій я жила, запропонувала мені інвестувати в мій власний виноградник в Україні та, коли ситуація в нашій країні стабілізується, налагодити співпрацю щодо експорту вина та просто підтримувати дружні стосунки. До речі, моя приймаюча сім’я має бажання відвідати нашу країну та більше познайомитися з культурою нашого народу, зокрема й винною, – підсумувала дівчина.

Загалом під час онлайн-заходу, що проходив у рамках проєкту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України», учасників ознайомили з інноваційним досвідом та методичними напрацюваннями організації виробничої практики студентів різних аграрних закладів освіти.