Знання мають бути актуальними

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі СНАУ пройшли чергові спільні лекції зі спеціалістами ТОВ «Кроп-Інкріс».

Зустрічі зі студентами та викладачами відбулися в рамках сезону лекцій від виробничників. Цього разу директор з розвитку бізнесу ТОВ «Кроп-Інкріс» Олег Клименко ознайомив присутніх із технологією вирощування гібридного соняшника. Доповідач детально розповів про схему виробництва насіння соняшника, зупинившись на кожному етапі (план виробництва, польове виробництво, доробка насіння на заводі, сертифікація). Під час лекції присутні також дізналися, як підібрати поле для ділянки гібридизації; які обов’язкові операції слід виконати під час обробітку ґрунту; в які строки треба сіяти соняшник і на яку глибину; в чому полягає специфіка догляду за посівами тощо.

Директор із маркетингу ТОВ «Кроп-Інкріс» Кирило Шепета надав ґрунтовну інформацію щодо інтегрованої системи заходів із захисту рослин.

Серед іншого мова йшла про методи боротьби зі шкідниками, хворобами та бур'янами (організаційно-господарський, агротехнічний, фізико-механічний, біофізичний, імунологічний, біологічний, хімічний). Доповідач наводив реальні приклади застосування хімічного методу з захисту рослин від шкідників, хвороб і бур'янів у концептуальній моделі інтегрованого захисту; вчив, як саме треба планувати систему заходів боротьби з ними; показав, як можна обрахувати кількість машин, необхідних для проведення певного обсягу робіт. Окремо зупинився на принципах вибору схеми захисту рослин із використанням пестицидів. Разом із присутніми зробив огляд різних видів гербіцидів тощо.

Висвітлення теми відбувалось у форматі живого спілкування з аудиторією: викладачі та студенти відповідали на питання, робили розрахунки за формулами, брали участь в обговоренні препаратів. Присутні отримали від лектора практичні рекомендації, які допоможуть впевнено почуватися на робочому місці та збільшити власну «ціну» на ринку праці.

Питання, які ми сьогодні розглянули під час лекцій, мають значну актуальність для сучасних аграріїв, - зазначив директор із маркетингу ТОВ «Кроп-Інкріс» Кирило Шепета. – З іншими виходити на аудиторію – марна справа. Якщо людина бачить, що знання можна застосувати, це є найкращим стимулом до навчання. А далі вже результат буде залежати від того, наскільки професійним є викладач, чи знає він свій предмет настільки, щоб дати ту інформацію, яку треба, виходячи з актуальності. Якщо він розставив пріоритети під час викладання матеріалу; врахував при цьому специфіку кожного слухача в плані засвоєння інформації; спитав із кожного по-різному, залежно від хисту та мотивації, то в підсумку студенти матимуть ґрунтовні знання, які залишаться з ними назавжди. В арсеналі викладача мають бути знання та досвід. Книжка – то добре, але без практики людина не зможе розставляти акценти.

Після завершення лекцій директор коледжу Анатолій Литвиненко вручив подяку директору ТОВ «Кроп-Інкріс» Владиславу Теслюку й висловив вдячність усій команді цього підприємства за те, що вони дають можливість осучаснити навчальний процес, допомагають розвиватися молоді в професійній площині.

Такі лекції дають нам унікальний шанс отримати інформацію від професіоналів-практиків, - підсумував Анатолій Васильович. – Це допомагає організувати навчальний процес так, щоб випускники не приходили на виробництво з пустими очима, щоб вони могли застосувати здобуті знання відповідно до специфіки того чи іншого підприємства.