«Інноваційне проєктування»

На таку тему на відділенні будівництва ГАФК СНАУ відбулася гостьова лекція з головним інженером ТОВ «ВЕЛЕС», членкинею гільдії інженерів-проєктувальників за спеціалізацією «Міцність і стійкість будівель, споруд, конструкцій» Надією Бідненко.

Під час лекції пані Надія зазначила, що в економіку сучасної України інтенсивно входить відносно нова концепція управління проєктами (Project Management). Її основою є погляд на проєкт як на цілеспрямовану зміну вихідного стану кожної (не обов'язково соціотехнічної) системи, пов'язану з витратою часу та засобів.

Протягом лекції мова йшла про інноваційне проєктування (ІП) – логічний, послідовний, взаємозв'язаний набір заходів, який може змінювати склад і кількість споживаних ресурсів за різними причинами та під впливом різних факторів і дозволяє представити варіанти розвитку того чи іншого варіанта проєкту, створювати альтернативи, прогнозувати зміни; моделювання ІП – ефективний засіб пошуку шляхів оптимізації інноваційного проєкту, засобу прогнозування та мінімізації ризиків, що виникають на різних етапах проєктування тощо.

Частину заняття присвятили інноваційному проєкту – процесу, що відбувається в часі й охоплює наступні етапи: формування інноваційної ідеї (задуму); розробку проєкту, його реалізацію та завершення.

Студенти поставили Надії Михайлівні низку питань щодо проблем під час роботи над проєктами; цікавих і складних проєктів, які потребували повторної експертизи, досліджень та експериментів у процесі їх реалізації.

Наприкінці лекції фахівець наголосила на нестачі висококваліфікованих кадрів у галузі проєктування та запросила майбутніх студентів-випускників на роботу до ТОВ «ВЕЛЕС», бо наша країна буде потребувати відновлення, відтворення, відбудови.