Новий рівень фізичного виховання в закладах освіти

Голова циклової комісії викладачів фізичного виховання та захисту України ГАФК СНАУ Віктор Гололобов узяв участь у семінарі «Всеукраїнська учнівська ліга «Здорова Україна» в закладі освіти».

Онлайн-захід організували Міністерство освіти і науки України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Комітет з фізичного виховання та спорту МОН України, ГО «ЮкрейнЕктів».

Під час семінару мова йшла про організацію занять із фізичного виховання в умовах дистанційного навчання під час війни, формування фізкультурно-оздоровчої діяльності поза школою через призму програми президента «Здорова Україна», у рамках реалізації якої створено Всеукраїнську учнівську лігу. Крім цього, говорили про створення мережі шкіл «JuniorS» від ГО «Рух Олександра Педана», її здобутки під час війни, принципи роботи тощо. До того ж звернули увагу на запуск проекту «Школа JuniorS», яка дозволить розкрити фізичний потенціал дітей.

Далі більш детально розібралися з положеннями Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу серед учнів «Всеукраїнська учнівська ліга «Здорова Україна». Варто зазначити, це великий проект, що об`єднує систему фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів для школярів. Діти, завдяки заходам Ліги, матимуть можливість випробувати себе в різних видах спорту. Так, восени гратимуть у гандбольних змаганнях, взимку зможуть взяти участь у заходах, наприклад, з футзалу, а навесні – з бадмінтону, легкої атлетики чи іншого виду. Тобто, тепер навчальний заклад боротиметься не за кубки та медалі. Рейтинг закладів освіти формуватиметься за кількістю дітей, які беруть участь у змаганнях. Якщо учні почнуть брати участь у заходах фізичної активності вже з 10 років і будуть випробовувати себе в різних видах спорту, вони будуть більш підготовленими, скоординованими, сильнішими фізично, розумнішими та більш чітко усвідомлюватимуть, чим саме займатимуться далі.

До того ж учасники семінару ознайомилися з Положенням цієї ініціативи. Зокрема, йшлося про ціннісні орієнтири; мету Ліги; строки, місця проведення й організацію заходів та їх учасників; програми проведення змагань різних рівнів; рекомендовані варіативні модулі для вибору здобувачами освіти відповідно до сезонів; безпеку місць проведення; цифровізацію та інформаційний супровід тощо.

Серед іншої озвученої інформації – історія розвитку чирлідингу, необхідний для нього реквізит, базові позиції та рухи, заклички.

Протягом семінару викладачі фізвиховання ставили запитання та висували пропозиції щодо реалізації програми.