Успішна співпраця – високий врожай

На дослідних полях лабораторії рослинництва Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ зібрали врожай соняшнику.

Не зважаючи на складність ситуації в країні, співробітники коледжу не просто збирають гарний врожай, а й проводять досліди. Так, 7 травня 2022 року було закладено демонстраційну ділянку з 16 гібридів соняшнику, які мають високий потенціал продуктивності, стійкість до посухи, вилягання та хвороб. У серпні, оглянувши разом із викладачами відділення агроінженерії демонстраційну ділянку, незалежний експерт, головний агроном ТОВ "Голландська аграрна компанія" Сергій Янченко надав господарську оцінку гібридам соняшника та виокремив найкращі для вирощування в нашому регіоні.

Зібрали врожай у кінці жовтня за участі директора Роменського представництва ТОВ «КРОП-ІНКРІС» Миколи Литвиненка та регіонального менеджера ТОВ «Адванта» компанія «Альтасід» Вадима Мацаєнка, які надали посівний матеріал і допомогли створити цю ділянку. Разом із директором коледжу Анатолієм Литвиненком, заступником директора з навчально-виробничої роботи Олександром Дещенком та агрономом закладу Романом Марченком вони відслідковували, наскільки ефективно працює комбайн CLAAS з соняшниковою жаткою; визначали, яку вагу має врожай того чи іншого гібриду. У підсумку найкращі показники врожайності виявили в насінні ТОВ «Вітера Україна»: 1 місце посів гібрид «Маркеза» (29,6 ц/га); 2 місце – «Зубелла» (27,6 ц/га), 3 місце – «Пунтасол» (26,9 ц/га). Четвертим за врожайністю став соняшник компанії «Альтасід» – «Хайсан 238іТ» (26,5 ц/га), п’ятим - «Н4ЛМ408КЛ» (21,9 ц/га) компанії «Ньюсід».

Ми вдячні компаніям-партнерам в особі Миколи Литвиненка та Вадима Мацаєнка за надану можливість організації та створення дослідного поля на базі навчальної лабораторії рослинництва ГАФК СНАУ, – зазначив директор коледжу Анатолій Литвиненко. – Налаштовані на подальшу роботу та створення нових ділянок. Попри всі складнощі, продовжуємо удосконалювати співпрацю зі всіма, хто допомагає нам тримати освітній фронт.