Актуальні питання фахової передвищої та професійної освіти

Педагоги ГАТІ СНАУ взяли участь у ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Фахова передвища і професійна освіта: теорія, методика, практика», що проходила в онлайн-режимі на платформі ZOOM на базі Науково-методичного центру ВФПО.

Завідуюча навчально-методичним кабінетом Ірина Хлонь стала безпосереднім її учасником. Вона презентувала слухачам доповідь про використання онлайн-сервісів у процесі підготовки фахівців у Глухівському агротехнічному інституті імені С.А. Ковпака СНАУ. Ірина Вікторівна звернула увагу на те, що в ГАТІ такі сервіси почали використовувати ще до карантину. Розповіла про участь викладачів вишу в семінарах і тренінгах, де йшла мова про Google-сервіси; статті та розробки наших викладачів, у яких описано досвід використання зазначених ресурсів.

Світ дуже швидко змінюється. З кожним днем з’являється все більше сервісів, які ми можемо застосовувати в роботі. Але, як і кожен педагогічний метод чи прийом, використання онлайн-сервісів має переваги і недоліки. Вибір форм і методів для роботи – особиста справа кожного викладача. Головне – полегшити співпрацю зі студентами та колегами, – зазначила Ірина Хлонь.

Також до конференції долучилися завідувачі відділеннями та викладачі, але вже як слухачі.

Програма конференції містила актуальні та важливі питання щодо підготовки фахового молодшого бакалавра з усіх спеціальностей. Мова йшла про інспектування стану організації підготовки фахівців у закладах фахової передвищої освіти, визначальні фактори підготовки фахового молодшого бакалавра, технологічний підхід оцінювання якості знань студентів у коледжах. Доповідачі ділилися досвідом із впровадження в процес викладання елементів STEM-освіти, використання освітнього вебсайту викладача, проведення інтегрованого ліцензійного іспиту «Крок-М» тощо. До того ж говорили про шляхи співпраці компанії JTI Ukraine з вищими та фаховими навчальними закладами.

Варто зазначити, що всі питання програми конференції заслуговують на виняткову увагу слухачів, є актуальними для сучасної системи фахової передвищої освіти, потребують ґрунтовного вивчення, аналізу та свідомого й небайдужого ставлення працівників освіти. Вдячні всім доповідачам за можливість долучитися до обговорення важливих питань, висвітлених у їх промовах, та запозичити корисний досвід, – підсумувала голова циклової комісії викладачів економіки, менеджменту та інформаційних технологій Людмила Коренівська.

Також під час заходу нагородили переможців конкурсу «Педагогічний ОСКАР-2021». Серед них – заступник директора з виховної роботи Денис Овсянко, який переміг у номінації «Інновації в організації виховного процесу в закладі фахової передвищої освіти», вид роботи: «Освітній веб-сайт структурного підрозділу».