У пошуках вирішення проблем

Керівник Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака СНАУ Анатолій Литвиненко взяв участь у семінарі-тренінгу для директорів коледжів і технікумів “Ефективне управління навчальним закладом”. Захід відбувся з ініціативи Міністерства науки і освіти України та ДУ НМЦ «Агроосвіта» на базі Ніжинського агротехнічного інституту.

За великим рахунком мова йшла про те, як вижити ВНЗ І-ІІ р.а. в умовах обмеженого фінансування. Разом із іншим учасники розглянули можливі шляхи вирішення цієї проблеми за рахунок господарської, наукової та грантової діяльності.

Досвідчені директори ділилися з молодими керівниками знаннями з організації практичної складової освітнього процесу, методами управління та планування навчальної, виховної, науково-дослідницької та фінансово-господарської діяльності.

Під час заходу Анатолій Васильович на прикладі ГАТІ СНАУ ознайомив присутніх із формуванням моделі ефективної співпраці між навчальним закладом і сучасними високотехнологічними виробництвами. Зокрема розповів про навчання та роботу студентів інституту в лабораторії рослинництва і фруктових насаджень ГАТІ, на фермерських господарствах, а також у групі компаній «KERNEL», ТОВ «Велетень», ТОВ «Голландська аграрна компанія», «ROSTOK HOLDING», ТОВ «Агрозем», ТОВ «ВЕЛЕС», «AGRO Generation», ПАТ «Глухівський завод «Електропанель», ПАТ «Сумиобленерго», ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» і ТРК «Глухів».

Сьогодні ми повинні розробити, додати і розширити спеціальності у форматі переходу до дуального навчання. Адже найкращий тип освіти той, що посилить зв’язок із виробництвом, яке потребує підготовлених кадрів, – стверджує директор інституту Анатолій Литвиненко. – Тільки зі знаннями можна отримати високооплачувану роботу.

За результатами наради готується звернення до Міністерства освіти та науки України щодо фінансування ВНЗ І-ІІ р.а., акредитації за новими освітніми програмами, доведення державного замовлення на підготовку кадрів, поглиблення зв'язків із виробництвами через рівні партнерські стосунки.