Успішна співпраця: розставили акценти

Відповідальні від коледжу, студенти та їх батьки взяли участь в онлайн семінарі «Організація виробничої (технологічної) практики для українських студентів на фермерських господарствах Німеччини».

Обговорення нагальних питань відбувалося в рамках українсько-німецького проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України».

Директор Науково-методичного центру ВФПО Тетяна Іщенко привітала всіх присутніх і наголосила на важливості тих результатів, які вже досягнуто завдяки успішній співпраці української та німецької сторін. Тетяна Дем’янівна підкреслила, що закордонна практика дає студентам коледжів унікальні можливості для професійного зростання, а отриманий досвід у рази покращує їх шанси на ринку праці.

Керуючий директор AgrarKontakte International (AKI) e.V Фальк Куллен повідомив, що українські студенти проходитимуть практику в господарствах різного спрямування, тому кожен зможе знайти для себе щось цікаве. Розподіл зроблять із максимальним врахуванням отриманої фахової підготовки. Поруч із професійною підготовкою не менш важливими залишається міжкультурне спілкування.

Керівник українсько-німецького проєкту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України» Ханс Георг Хассенпфлюг зазначив, що практика за кордоном – це своєрідний виклик, бо треба адаптувати до нового середовища. Він закликав молодих людей використати шість місяців у Німеччині, щоб отримати знання, яких потребує Україна.

Менеджер проєктів AgrarKontakte International (AKI) e.V (програми практики та делегаційні поїздки) Юдітх Віллінг дала характеристику сільського господарства тих земель, де перебуватимуть студенти, та зробила акцент на факторах, які важливі для успішного проходження практики. Мова йшла про свідоме ставлення до поставлених завдань, щоденну комунікацію для поліпшення мовних знань, ініціативність, належну поведінку під час перебування в сім’ї та екскурсій.

Координатор з питань практичної підготовки Науково-методичного центру ВФПО Леся Щербакова розповіла, що цього року фінальний відбір пройшли 28 студентів (12 дівчат і 16 хлопців) із 10 закладів освіти. Вже 20 травня вони вирушать до Німеччини. Щоб новачкам було легше призвичаїтися, попросила поділитися власним досвідом тих, хто був там минулого року. Наталія Захарченко з ВСП «Технолого-економічний фаховий коледж Білоцерківського національного аграрного університету», студентка ВСП «Глухівський агротехнічний фаховий коледж СНАУ» Діана Жуковська та Надія Яхно з Липковатівського аграрного фахового коледжу розповіли власні враження від перебування в родинах фермерів і дали поради своїм наступникам.

Насамкінець присутні отримали відповіді на свої питання.