Про актуальне – з колегами

Директор Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ Анатолій Литвиненко взяв участь у V Всеукраїнській науковій конференції «Фахова передвища і професійна освіта: теорія, методика, практика».

У виступі Анатолій Васильович озвучив сучасні підходи до організації та проведення виробничої практики в закладі фахової передвищої освіти. Зазначивши, що заклад уже 125 років готує фахівців, доповідач зупинився на тому періоді, коли коледж є структурним підрозділом Сумського національного аграрного університету. Тут мова йшла про плюси (вертикально-інтегрована система навчання; ефективне використання кадрового потенціалу, інформаційних ресурсів, матеріально-технічної бази; державне фінансування підготовки фахівців у відокремлених структурних підрозділах; практична підготовка через структури університету за кордоном) та мінуси (значна відстань до університетського центру – від Глухова до Сум близько 150 км.). Після ознайомлення з напрямками підготовки, структурою, кадровим складом і студентським контингентом ВСП «Глухівський агротехнічний фаховий коледж Сумського НАУ» на сьогодні його директор більш детально зупинився на особливостях організації та проведення виробничої практики. Мова йшла про алгоритм взаємодії ради роботодавців, координаторів і кураторів від коледжу та наставників від виробництва, що дозволяє створити належні умови для практичної підготовки здобувачів освіти. У підсумку студенти отримують досвід застосування набутих компетентностей, використання обладнання, пристроїв і технологій; володіють сучасними формами організації праці й ознайомлюються з умовами провадження професійної діяльності. За рахунок моделювання виробничих ситуацій в умовах реального виробництва молоді люди успішно адаптуються до майбутньої професійної діяльності. Оцінка з практики враховується під час нарахування стипендії, здобувач освіти, який не виконав програму виробничої практики, не включається до рейтингу успішності.

Окремо Анатолій Литвиненко зупинився на виробничих практиках за кордоном, зокрема в рамках німецько-українського проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України (FABU)».

На базі фермерських господарств Німеччини студенти ГАФК СНАУ вивчають європейські технології організації роботи, знайомляться з культурними та духовними цінностями країн Європи, отримують перспективи подальшого працевлаштування. У підсумку досвід, отриманий у Німеччині, запроваджується в Україні.

Організація практики у виробничих умовах – це доленосне питання в підготовці кваліфікованих фахівців, – підсумував Анатолій Васильович. – Дякуємо нашим захисникам за можливість працювати, готувати тих, хто відродить Україну.