Закордонна практика: особливості, досвід, враження

Студенти та викладачі Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ взяли участь у круглому столі, що стосувався організації проведення практики здобувачів освіти в Німеччині.

Засідання відбувалося в рамках другої фази українсько-німецького проєкту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України» (FABU). Зі студентами, які пройшли попередній відбір і тими, хто тільки повернувся з практики за кордоном, спілкувалися представники Науково-методичного центру ВФПО й Асоціації Аграр Контакт Інтернаціонал (АКІ). Також у роботі взяли участь заступники директорів з навчально-виробничої роботи, викладачі німецької мови та батьки претендентів.

Передусім мова йшла про ті особливості фінального відбору здобувачів освіти для проходження практики в Німеччині, які пов’язані з воєнним станом у нашій країні.

Також студенти, які вже пройшли практику в Німеччині в 2023 році, поділилися зі своїми наступниками власним досвідом перебування в родинах фермерів, розповіли про свої обов’язки, дозвілля у вихідні дні тощо.

Студентка ГАФК СНАУ Діана Жуковська серед іншого звернула увагу на важливість вивчення німецької мови. Дівчина закликала тих, хто збирається на практику до Німеччини, не обмежуватися базою, яку вони отримують під час організованих курсів, а й додатково самостійно працювати над розмовними конструкціями, бо це значно полегшує комунікацію не тільки з родиною, що приймає, а й дає можливість отримати більший професійний досвід.

Під час засідання студенти та їх батьки змогли отримати відповіді на ті питання, що виникли на час проведення круглого столу. Фінальний відбір має відбутися в кінці лютого 2024 року.