Волейбольний турнір на честь Героя

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі СНАУ пройшов відкритий турнір із волейболу пам’яті випускника відділення електроенергетики навчального закладу, капітана Збройних Сил України Євгена Ковальчука.

Цей захід відбувся за ініціативи родини Євгена, його побратимів, а також колективу ГАФК СНАУ, які вирішили проводити турнір саме на його честь, адже воїн займався волейболом.

Насамперед хвилиною мовчання вшанували кожного, хто загинув від рук російських військових, героїчно відстоював свободу та незалежність нашої держави заради вільного й мирного майбутнього.

Директор коледжу Анатолій Литвиненко та перший заступник Глухівського міського голови Олексій Ткаченко, а також брат загиблого Героя Микола Ковальчук привітали учасників змагань. Також на заході були присутні начальник відділу молоді та спорту Глухівської міськради Олександр Никитченко.

Спритність, майстерність, силу та витримку демонстрували вісім команд із Сумської та Чернігівської областей і Києва: ГАФК СНАУ (Глухів), «Авангард» (Суми), «МВ» (Глухів), «Голдпак» (Ічня), «Сіверяни» (Новгород-Сіверський), «Спарта» (Київ), а також збірні команди Шостки та Путивля.

За результатами двох днів турніру перемогу здобула команда господарів змагань – ГАФК СНАУ; спортсмени «МВ» посіли другу сходинку; волейболісти «Авангарду» стали третіми. Також судді визначилися з кращими гравцями фіналістів. Серед них – випускник коледжу Олександр Муха (збірна Путивля), майстер спорту з волейболу Ігор Маслов («Авангард»), випускник коледжу Олександр Журін (ГАФК СНАУ), випускник коледжу Артем Костюченко («МВ»). Володимир Кельбас став кращим гравцем турніру й отримав Кубок директора. Церемонію нагородження проводили очільник навчального закладу Анатолій Литвиненко та начальник відділу молоді та спорту Олександр Никитченко.

Почесною грамотою за відданість волейболу та пам’ятною статуеткою відзначили родину Ковальчуків. Також почесні грамоти Глухівської міської ради вручили всій суддівській колегії на чолі з головним суддею змагань Володимиром Нестеренком. Керівник вишу Анатолій Литвиненко отримав медаль Глухівської федерації волейболу за активну участь у розвитку молоді.

Загиблий син, брат, товариш, друг, побратим, випускник коледжу та захисник рідної землі Євген Ковальчук залишиться в пам’яті нащадків назавжди, адже відтепер волейбольний турнір, названий на його честь, стане в коледжі традиційним.

Уродженець м. Глухів капітан Євген Ковальчук народився 6 вересня 1992 року, нагороджений численними військовими відзнаками й орденом за «Мужність» ІІІ ступеня. Навчався в Глухівському НВК №4, а після – Глухівському агротехнічному фаховому коледжі СНАУ. Вищу освіту здобув у СумДУ, паралельно навчався в Глухівському вищому професійному училищі.

Викладачі ГАФК СНАУ згадують про Євгена тільки добре – розумний, активний, ввічливий, творчий хлопець – кращий син України. Він займався спортом, зокрема грав у волейбол; будучи студентом, писав вірші, один з яких і звучав під час відкриття змагань.

У 2012 році проходив строкову військову службу, а з 2015 захищав на сході кордони України у складі 15 мотопіхотного батальйону «Суми» 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського, підписав контракт із ЗСУ. Пізніше, навчаючись у Львівській національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, отримав звання молодшого лейтенанта.

Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року молодий офіцер перебував у зоні активних бойових дій. Загинув капітан ЗСУ Євген Ковальчук 1 квітня 2022 року в районі Ягідного, що на Чернігівщині. У процесі евакуації мирних жителів із дітьми та немовлям, авто, в якому перебував захисник, підірвалося на невідомому вибуховому пристрої.

Саме тому турнір із волейболу пам’яті випускника відтепер щороку проходитиме на початку квітня, і щороку молоде покоління матиме нагоду віддати шану захиснику рідної землі.