На полі важливо все – навіть грудка землі

Третій день семінару «Сучасна посівна та ґрунтообробна техніка» учасники розпочали ознайомленням з комбінованим посівним агрегатом Lemken.

На демонстраційному майданчику Бернд Хенн розповів про функціональні особливості кожного елемента комплексу, зокрема, будову дискової борони, залежність зношення елементів від швидкості руху трактора та складу ґрунтів.

Безпосередньо на полі лабораторії рослинництва німецький експерт допоміг учасникам семінару порівняти ґрунт на різних ділянках уже після того, як там пройшовся з сіялкою. Увагу звертав на кількість грудок і згубні наслідки утворення так званого «місячного ландшафту», який після найменшого дощу візьметься непробивною для рослин кіркою. Також мова йшла про те, як розрахувати необхідну глибину загортання насіння. При цьому детально зупинилися на конструктивних особливостях спеціальних коліс, які забезпечують контакт зерна з ґрунтом і дають збільшення урожайності на 10%. Окремо акцентували на механізмі розподілу насіння: за допомогою турбіни зерно задувається у шланги й рівномірно лягає в ґрунт.

Після цього викладачі по черзі керували трактором із комбінованим посівним агрегатом Lemken.

Коли до учасників семінару приєдналися студенти-агроінженери, Бернд Хенн розповів їм про обмінні процеси в ґрунті та для прикладу порівняв різні земельні ділянки. Об’єднавши молодих людей із викладачами, фахівець із Німеччини показав, як комбінований посівний агрегат Lemken налаштовується в польових умовах залежно від специфіки ґрунту та особливостей тієї чи іншої культури. Передусім відрегулювали глибину загортання насіння та норми його висіву. В якості посівної культури обрали сою.

У другій половині дня вже не Бернд Хенн, а учасники семінару розповідали студентам про конструктивні особливості трактора CLAAS Axion 950 та плугу Lemken, які майбутні агроінженери завтра випробовуватимуть на полях ГАТІ СНАУ.

Завершили день екскурсією до народного музею С.А. Ковпака.