Наукова робота – важливий аспект формування успішного випускника

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі СНАУ відбулася Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Підготовка фахівців технічних спеціальностей: тенденції розвитку та перспективи».

Навколо дослідження цієї актуальної теми згуртувалися викладачі, студенти, стейкхолдери з різних куточків України.

Директор ВСП «Глухівський агротехнічний фаховий коледж Сумського НАУ» Анатолій Литвиненко привітав учасників конференції:

Сьогодні ми з вами розглядаємо одне з важливих питань, яке стосується не лише освітньої галузі, а й подальшого розвитку нашої держави. Сучасна Україна, як ніколи, потребує професійних кадрів. Тому, готуючи фахівців технічних спеціальностей, ми дотримуємося послідовності, що дозволяє мінімізувати освітні втрати, пов’язані з ковідом і війною. Мова йде про прив’язку теорії до умов реального виробництва, акцент на формування практичних навичок і вмінь, моделювання виробничих ситуацій. Ми прагнемо пристосувати здобувача освіти до сучасних умов, потреб ринку праці, навіть вимог конкретного підприємства. І такі, як сьогодні, конференції сприяють цьому, розширюють можливості для професійної комунікації між викладачами, студентами та стейкхолдерами. Бажаю всім успішної роботи. Віримо в нашу найближчу перемогу. Дякуємо збройним силам за можливість працювати, навчатися, розвиватися.

У своєму виступі директор ДУ «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» Тетяна Іщенко зробила акцент на особливостях підготовки кадрів технічних спеціальностей для аграрного сектору економіки України. Серед іншого доповідачка наголосила на тому, що техніку слід сприймати через технологію, тому гостьові лекції від стейкхолдерів мають бути в пріоритеті для навчальних закладів. Окрему увагу необхідно приділяти комплексу методичного забезпечення, який, маючи за основу базові програми, повинен бути індивідуальним.

Проректор з науково-педагогічної та навчальної Сумського національного аграрного університету Ігор Коваленко свій виступ присвятив вертикально-інтегрованій системі підготовки фахівців технічних спеціальностей у коледжі та університеті (з досвіду співпраці Сумського НАУ та ВСП «Глухівський агротехнічний фаховий коледж Сумського НАУ)». Запропонована до перегляду презентація містила цікаву інфографіку, що стосувалася мережі освітніх закладів, де готують фахівців технічних спеціальностей; підприємств, які потребують таких спеціалістів; регіональної потреби в кадрах. Окремо був продемонстрований алгоритм формування якості агроінженера на прикладі ГАФК СНАУ.

Не менш змістовними були доповіді виробничників. Так, фахівець з професійного навчання ПрАТ «МХП» Марина Шептицька ознайомила учасників із особливостями впровадження дуальної форми здобуття освіти під час підготовки фахівців технічних спеціальностей. При цьому вона виклала чітку модель – 15 кроків на шляху до впровадження дуальної освіти на підприємствах МХП.

Керівник департаменту маркетингу й комунікацій DroneUA Руслана Загній у своєму виступі «Повна трансформація агробізнесу. Де шукати можливості?» на прикладі роботи підприємства дала низку доречних порад студентам. Зокрема, мова йшла про те, що навіть у нинішніх складних умовах можна досягати успіху. Так, співробітники DroneUA сформували найбільшу в Європі армію агродронів. На думку пані Руслани, зараз Україна задає тренди в аграрній сфері, тому студенти мають відповідати цій тенденції. Щоб знайти своє місце, їм треба йти інноваційними шляхами та брати на озброєння обізнаність у ринку праці, досконале володіння базовими комп’ютерними програмами й іноземними мовами, проактивність, зацікавленість, відкритість до нового.

Спеціаліст технічного відділу ТМ «Аnserglob» ТОВ «Аскона-Південь». Віталій Корець доповів про використання енергозберігаючих технологій у будівництві. Порівнявши стан енергоефективності України та Європи, він надав інформацію про матеріали та комплектуючі для системи скріпленої ізоляції, яка дозволяє економити на теплоносіях до 50%.

Статті студентів відрізнялися тематичним різноманіттям, піднімали актуальні та цікаві теми. Під час пленарного засідання своїми напрацюваннями поділилися Микола Черевко (науковий керівник Віталій Шельпяков), Кіріл Бороденко (н.к. Ірина Кліндух), Руслан Стещенко (н.к. Олександр Небож), Андрій Ярковий (н.к. Дмитро Петраченко), Гліб Осьмаков (н.к. Тетяна Горох), Павло Мінченко (н.к. Світлана Рева).

Решта учасників були слухачами в онлайн-режимі, надавши свої статті та тези для подальшого друку в збірнику матеріалів Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Підготовка фахівців технічних спеціальностей: тенденції розвитку та перспективи». Після укладання його буде розміщено на сайті ВСП «Глухівський агротехнічний фаховий коледж Сумського національного аграрного університету».