Участь у міжнародних проєктах – унікальний внесок у майбутнє навчального закладу

Директор Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ Анатолій Литвиненко взяв участь у триденному воркшопі німецько-українських проєктів «Програми двостороннього співробітництва BMEL (BKP)», що проходив у Польщі.

Роботу почали з представлення актуальної роботи низки проєктів, в тому числі й «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України (FABU)», в якому Глухівський агротехнічний фаховий коледж СНАУ є одним із пілотних навчальних закладів.

Також під час заходу учасники мали можливість попрацювати разом із колегами з інших закладів освіти в групах. Зокрема висвітлили питання, як з програмою двосторонніх проєктів співробітництва можна сприяти аграрному розвитку України, її відбудові та європейській інтеграції. Говорили й про вплив війни на сільське господарство та ґрунти, сільськогосподарське дорадництво й освіту. Крім цього, обмінялися досвідом фінансових менеджерів проєктів за участі фінансової команди GFA. До того ж розглянули питання аграрної екології; трансформації продовольчих систем, громадянського суспільства та права на харчування; розробляли конкретні пропозиції щодо заходів і проєктів європейської інтеграції, а також теми та механізми синергії між проєктами.

Наприкінці воркшопу підбили підсумки роботи, під час яких кожен мав змогу висловити власні думки та внести пропозиції.

Цікаві співрозмовники, унікальний досвід спілкування з колегами. Дуже добре, що є такі проєкти, коли можеш не просто послухати лектора, а й поділитися власною позицією, враженнями, досвідом; навчитися самому та передати знання іншим. Такі заходи допоможуть покращити українську систему освіти, привнести в неї європейські цінності, а це позитивно сприятиме розвитку агробізнесу в Україні, – підсумував керівник ГАФК СНАУ Анатолій Литвиненко. – Щиро вдячний Науково-методичному центру вищої та фахової передвищої освіти за те, що вони знаходяться в постійному пошуку партнерів, проєктів, грантів, які допомагають підняти систему освіти в нашій державі на все вищий щабель. Окрема подяка міжнародному проєкту FABU. Саме завдяки співпраці з вами дуальна освіта в Україні постійно розвивається, а наші студенти вже з коледжанської лави приходять на виробництво якісно підготовленими фахівцями.