Ділимося своїм та переймаємо міжнародний досвід

Завідувачка заочного відділення Світлана Самофалова, викладачі Оксана Дзекелева та Наталія Гончарова взяли участь у багатоденному тренінгу «Збір даних. Розрахунок маржинального доходу».

Заняття проходили в Університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина) в рамках проєкту HSWT «Підтримка українських коледжів: збір даних». Протягом тижня викладачі та науковці з сімнадцяти коледжів та Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу переймали досвід один одного.

Під час тренінгу мова йшла про підготовку до збору даних, зокрема вхідні дані для розрахунку маржинального доходу й інвестицій; аналіз зібраних даних щодо відгодівлі свиней тощо. Крім цього, проводили розрахунок маржинального доходу рослинництва та тваринництва.

Також учасники відвідали сімейну ферму, де вирощують свиней і птицю з прямою реалізацією. Таким чином не просто побували на екскурсії, а зібрали необхідні для подальших занять дані. До того ж побували в Міністерстві науки та мистецтва Баварії.

Викладачі та науковці жваво дискутували з актуальних питань. Доповідачем стала й викладачка ГАФК СНАУ Оксана Дзекелева, яка на основі раніше підготовленого постеру «Релевантні економічні показники для планування та аналізу виробництва» розповіла про актуальність досліджуваної теми, проблеми та можливі шляхи їх вирішення.

У підсумку всі закріпили свої знання щодо обговорюваних питань, отримали гарний досвід, а також – сертифікати, що підтверджують їх участь у тренінгу «Збір даних. Розрахунок маржинального доходу».

Важливою складовою поїздки стала й зустріч наших педагогів із випускником коледжу 2014 року Вадимом Рибкіним, який тепло відгукнувся про навчальний заклад і його викладачів:

«Я закінчив навчання в Глухівському агротехнічному інституті імені С.А. Ковпака в 2014 році та вступив на бакалаврат у СНАУ за спеціальністю «Експлуатація машин та сільськогосподарської техніки». Скориставшись можливостями поїхати на закордонну практику, в 2015 році працював у сфері свинарства в Німеччині (земля Нижня Саксонія). У 2016 взяв участь у конкурсі на вступ студентів СНАУ для покращення випускників в класифікації в СГ в Німеччині, пройшов стажування та практичний семестр в університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (земля Баварія). Працював як практикант на молочно-скотарській фермі. Потім за новою програмою поїхав до Швейцарії на кінне господарство в кантоні Золотурн. У 2020 вирушив до королівства Данія на стажування на молочне підприємство. Згодом знайшов роботу фармменеджера на фермі ВРХ. У травні 2022 році отримав грант від Вільної Землі Баварія BAYHOST на весь період мого навчання на магістратурі регіонального менеджменту в університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф. Нещодавно пройшов практику в міській раді міста Донауверт (регіон Швабія, земля Баварія). Був залучений у проєктах покращення життя міста, також в проєктах Європейського союзу (гранти), залучення грантів у місцевому секторі економіки, створення програм для підтримання комунального бізнесу, екології тощо, підтримки місцевих виробників сільського господарства та прямої продажі їх продукції з залученням грантів ЄС. Зараз навчаюсь на третьому семестрі та працюю паралельно частково в місті Аален, земля Баден-Вюртемберг. Одночасно займаюся благодійними акціями на підтримку України та нашої армії, щоб подолати навалу російської агресії та зла.

Я постійно згадую цікаві моменти зі своїми однокурсниками та викладачами ГАТІ СНАУ. Окремо дякую за викладання предметів, які я повсякденно використовую не лише у своїй праці в сільському господарстві, а й по життю – нашому найкращому куратору Віктору Сашньову, Вячеславу Чалому, Євгенію Авраменку, Олександру Дещенку. Завдяки цим людям я завжди знав, де і що мав робити на своїй роботі. На мою думку, наш навчальний заклад дає старт в життя, ми формуємося та починаємо усвідомлювати, що таке доросле життя та які виклики ми повинні брати на себе».