Міжнародний проєкт: дуальна система в професійній освіті

Тетяна Дороватовська, організатор зі збуту філії «Шосткинське лісове господарство» ДП «Ліси України», що є стейкхолдером Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ, взяла участь у фаховій інформаційній поїздці до Німеччини.

П’ять днів відповідальні за практику аграрних закладів фахової передвищої освіти, а також представники аграрних підприємств знайомилися з системою професійної освіти в Німеччині, концепцією практики студентів і підготовки кваліфікованих робітників.

Під час першого дня поїздки, що проходила в рамках українсько-німецького проєкту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України», представники пілотних коледжів мали змогу перейняти досвід іноземних колег. Так, відвідавши центр освіти для дорослих Seddiner See, вони ознайомилися з системою дуального навчання та підвищення кваліфікації для керівників. Зокрема мова йшла про кооперацію місць навчання та вимоги до залучених осіб.

Протягом наступних кількох днів українські фахівці занурилися з головою в роботу професіоналів Навчально-наукового інституту розведення тваринництва. Також відвідали кафедру сільського господарства та флористики Бранденбурзького сільськогосподарського коледжу у Вердері/Гросс Кройц, аби поділитися своїм досвідом і перейняти алгоритми іноземних колег, корисні для підготовки фахівців в Україні. Про практичну підготовку студентів і взаємодію фермерських господарств із закладами професійної освіти мова йшла під час візиту до Асоціації фермерів Південного Брандербурга.

Завершилася поїздка обговоренням актуальних питань, що стосуються підвищення кваліфікації, перепідготовки для тренерів і консультантів з навчальної роботи; проходження практики студентами.

Щиро дякую організаторам фахової інформаційної поїздки в рамках проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України» за можливість отримати нові знання, поділитися думками щодо проходження практики студентів, ознайомитися з неймовірним досвідом ведення господарства в Німеччині. Такі поїздки дають поштовх змінам і в аграрній сфері, і в освітній. Зараз це особливо важливо, – підсумувала Тетяна Дороватовська.