Про професію – від спеціаліста із багаторічним стажем

Фахівець філії «Шосткинське лісове господарство» ДП «Ліси України» провела гостьову лекцію для студентів і викладачів Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ.

Менеджер зі збуту Тетяна Дороватовська на прикладі власної роботи на внутрішньому ринку розповіла здобувачам освіти, що ж входить в обов’язки менеджера. Тетяна Володимирівна ознайомила з асортиментом продукції, яка виготовляється на підприємстві, системою її реалізації через товарні біржі. Крім цього, фахівець детально показала на прикладі роботи з одним із клієнтів, як саме поводяться електронні аукціони, які дії необхідно виконати після того як завершаться торги, а також які санкції накладаються на підприємця, якщо він не виконає умови договору. Коротко поінформувала про роботу колеги, яка займається зовнішньо-економічною діяльністю філії.

Робота менеджера цікава та багатогранна. Щоб бути гарним фахівцем, з яким із задоволенням співпрацюватимуть клієнти, потрібно дійсно любити свою справу, – зазначила Тетяна Дороватовська. – Практична складова навчання дуже важлива, адже здобувач освіти має знати роботу організатора виробництва зсередини, бачити реальні переваги та недоліки майбутньої професії. Співпраця між коледжем і виробництвом просто необхідна, бо кожен студент має бути готовий до реалій сьогодення і змін, які постійно відбуваються як у лісовій, так і в інших галузях.

До того ж під час виступу пані Тетяни мова йшла про роботу з програмами, які необхідні для реалізації лісопродукції; електронний облік деревини (ЕОД); оформлення тендерних договорів, організацію охорони праці в галузі. Менеджер не оминула увагою і роботу з населенням та соціальною сферою.

Завідувачка відділення економіки та інформаційних технологій Вікторія Косенко, голова циклової комісії викладачів економіки, менеджменту та ІТ Людмила Коренівська, викладачі спецдисциплін Ірина Кліндух і Олена Суровицька та майбутні менеджери поспілкувалися з Тетяною Володимирівною й про плюси та мінуси професії, але, як виявилося у процесі розмови, це лише суб’єктивний погляд кожного.