День поля 2023: освіта не може бути відірваною від життєвих реалій

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі СНАУ провели Дні поля, присвячені вирощуванню гібридів соняшника.

Учасники зібралися в коледжі, щоб обговорити ситуацію, що склалася в Україні з вирощуванням соняшнику й ознайомитися з проміжними результатами вирощування гібридів цієї культури на демонстраційних ділянках лабораторії рослинництва.

Під час пленарної частини хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх, хто віддав життя під час бойових дій із російськими загарбниками, та подякували тим воїнам, які зараз боронять Україну й дають іншим можливість працювати, навчатися, жити.

Директор коледжу Анатолій Литвиненко привітав присутніх і закликав до продуктивної роботи. Глухівський міський голова, досвідчена керівниця одного з найпотужніших аграрних підприємств півночі Сумщини ТОВ «Велетень» Надія Вайло наголосила на важливості цієї зустрічі виробників насіння, представників агробізнесу та співробітників коледжу.

Генеральний директор ТОВ «КРОП-ІНКРІС» Владислав Теслюк, торгівельний представник (Полтава, Суми, Київ) компанії «ALTA SEEDS» Вадим Мацаєнко, торгівельний представник північного регіону компанії «NUSEED» Олексій Шелест та директор з розвитку бізнесу ТОВ «КРОП-ІНКРІС» Олег Клименко (представляв компанію «VITERRA SEED») розповіли про діяльність підприємств, лінійку культур та їх цінність для аграріїв.

Щоб зрозуміти, яких результатів можна очікувати від того чи іншого гібриду соняшника в умовах півночі Сумщини, учасники виїхали на поля лабораторії коледжу, де розташовані 54 демонстраційні ділянки.

Агроном навчальної лабораторії рослинництва закладу освіти Роман Марченко розповів присутнім про технологію вирощування гібридів, а також коли відбувався посів та які є засоби захисту соняшника.

Вже іншого дня викладачі коледжу на чолі із заступником директора з навчально-виробничої роботи Олександром Дещенком, а також менеджером компанії «Syngenta» Сергієм Солодом і регіональним представником північного регіону компанії «Lidea-seeds» Євгенієм Семеренком зробили аналіз посівів гібридів соняшника вищеназваних компаній.

Учасники отримали ґрунтовну інформацію про кожен із гібридів, особливості вирощування та догляду, необхідні умови для отримання високих врожаїв. Це дало можливість попередньо визначитися з фаворитами. Кінцеві висновки можна буде зробити вже після обмолоту. У підсумку всі отримають результати по кожному гібриду на електронну пошту.

Наш навчальний заклад навіть в умовах воєнного стану прагне бути тим майданчиком, який об’єднує освітян, виробничників і аграріїв, – підсумував директор Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ Анатолій Литвиненко. – Цьогоріч ми вперше, але, переконаний, не востаннє проводимо Дні поля. Освіта не може бути відірваною від життєвих реалій. Наші студенти не лише знають, як виглядає земля – вони вміють на ній працювати. Вони вчаться аналізувати, ухвалювати рішення, брати відповідальність. Вони ніколи не будуть просто гвинтиками системи, бо вже зараз беруть участь у тих процесах, де треба враховувати ті фактори, що тут і зараз, а не спиратися на шаблони. Чим більше буде передумов для таких заходів, як День поля, тим упевненішими фахівцями буде наша молодь. Запрошую всіх зацікавлених до співпраці.