Глибинна роль і символізм писанки

Студенти 11АГ групи разом із куратором Альоною Панасенко завітали на віртуальну виставку «Великодні візерунки писанки» в Музеї українського костюма та писанки (с. Немішаєво, Київська область).

Проєкт серії онлайн-екскурсій підготовлений Науково-методичним центром вищої та фахової передвищої освіти. Методист кабінету соціально-гуманітарної освіти Ірина Степанова розказала про колекцію писанок, що налічує понад 2 тисячі екземплярів. Пані Ірина наголосила, що українська писанка виконує глибинну роль, поєднуючи в собі всі частини та краї нашої держави в єдину неподільну та самобутню українську спільноту. За словами фахівця, ідеї та сюжети цього виду декоративно-прикладного мистецтва не вигадані навмання, а переповідають історію та символи нації.

На виставці були представлені крашанки з різноманітністю видів оздоблення; воскові писанки; крапанки; писанки, прикрашені древнім методом травлення; бісерки (восківки), мальованки тощо. Студенти поринули у світ символів та орнаментів різних областей України, знайшли для себе таємничий задум кольору цього своєрідного мініатюрного живопису України.

Після віртуальної подорожі на етапі рефлексії виховного заходу Альона Вікторівна провела бліц-опитування першокурсників. Усі студенти виявили зацікавлення, увагу до деталей і розширили свій кругозір. Як зазначила пані Альона, такі заходи розвивають етнографічну культуру особистості, любов та повагу до рідних звичаїв і традицій.