Освітня сфера: традиції, вимоги, новації

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі СНАУ відбулося засідання педагогічної ради.

Традиційно захід розпочався з хвилини мовчання за загиблими воїнами, які віддали життя, захищаючи рідну землю від російських загарбників.

Директор коледжу Анатолій Литвиненко повідомив колегам про новації, які мають відбутись у сфері освіти. Зокрема, мова йшла про створення нового алгоритму здійснення контролю якості освіти. Після кожного курсу студенти проходитимуть незалежне опитування. Ті, хто показали неналежні результати, будуть виводитися з державного замовлення й зможуть продовжити навчання лише власним коштом, але на тому курсі, програму якого не засвоїли. Також очікується оптимізація мережі навчальних закладів. Контингент коледжу має налічувати не менше тисячі студентів, університет – 12 тисяч. Серед іншого планують запровадити короткотривалі програми навчання – за тиждень треба буде підготувати одну з робітничих професій, які вкрай потрібні державі. Це стосуватиметься передусім освіти для дорослих. На сьогодні напрацьовується відповідна законодавча база.

Перш ніж почати розгляд порядку денного педагогічної ради, Анатолій Васильович вручив нагороди Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації: диплом ІІІ ступеню – переможцю другого етапу ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика серед студентів ЗФПО Глібу Осьмакову (31КІ); подяку – викладачці Олесі Шумарі – за сумлінну працю, вагомий внесок у справу навчання, виховання в молодого покоління шанобливого ставлення до української мови, культури, традицій народу та підготовку переможця другого етапу конкурсу.

Заступник директора з навчально-виробничої роботи Олександр Дещенко розповів про підготовку слухачів зі спеціальностей професійної (професійно-технічної) освіти. Зокрема, мова йшла про залучення зовнішніх стейкхолдерів; проведення роз’яснювально-інформаційної роботи щодо важливості отримання робітничих професій і ліцензування нових професій.

Заступник директора з виховної роботи Денис Овсянко озвучив інформацію про проведення PR-кампанії коледжу. Денис Олександрович говорив про іміджеві заходи, що вже проходили в коледжі: конференції; концерти; день відкритих дверей; випуск молодих фахівців; екскурсії; гостьові лекції; волонтерську діяльність; участь у міських, обласних і міжрегіональних заходах, українсько-німецькому проекті; проведення НМТ; співпрацю з виробництвом. Звернув увагу на плани з проведення піар-кампанії в ІІ семестрі, в тому числі й розробку брендованої продукції. Окремо зупинився на роботі над бренбуком, його загальній структурі, ідеї, місії, візії, фірмовому стилі, логотипах відділень, кольоровій гамі, шрифтах. У співдоповіді участь взяла завідувачка бібліотеки коледжу Ольга Зуєва, яка більш детально розповіла про діяльність інформаційного центру, робота якого повністю спрямована на посилення іміджу коледжу, підтримку його репутації та розвиток бренду «ГАФК СНАУ».

Завідувачка методичного кабінету Ірина Хлонь відзвітувала щодо результатів підвищення кваліфікації викладачів математики: Оксани Кубан, Ірини Матвієнко та Тетяни Прокопець. Детально розповіла про діяльність цих педагогів, зокрема й в умовах воєнного стану. Так, присутні заслухали інформацію про створені викладачами навчальні програми, відвідування їх занять студентами, матеріально-технічне забезпечення кабінетів тощо. За словами Ірини Вікторівни, підготовка студентів ГАФК СНАУ з математики повністю відповідає державним стандартам, педагоги забезпечують отримання здобувачами освіти необхідних знань, формують необхідні навички, виховують всебічно розвинених особистостей.

Про затвердження документації, яка регламентує дотримання принципів академічної доброчесності учасниками освітнього процесу, йшлось у виступі методиста коледжу Олександра Гладушки. Він розповів про нормативне забезпечення академічної доброчесності в коледжі, форми академічного шахрайства та плагіату, а також про притягнення до відповідальності в разі порушення академічної доброчесності. Крім цього, Олександр Федорович нагадав педагогічним працівникам порядок виявлення академічного плагіату й алгоритм перевірки робіт на його наявність.

Протягом засідання педагогічна рада ухвалила низку відповідних рішень.

Насамкінець завідувач навчально-консультаційного пункту цивільного захисту в м. Глухів Олександр Мельник надав роз’яснення щодо вимог безпеки під час воєнного стану. Мова йшла про склад тривожної валізи, дії населення під час повітряної тривоги, поведінку в захисних спорудах, правила поводження у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, протипожежну безпеку.