Робототехніка в агро: Україна диктує тренди

Співзасновник і керуючий партнер DroneUA Валерій Яковенко провів гостьову лекцію для студентів та викладачів Глухівського агротехнічного фахового коледжу Сумського НАУ та Чернятинський коледж Вінницького НАУ.

Представник компанії DroneUA онлайн виступив з темою: «Робототехніка в агро: як використати тренди, щоб стати найзатребуванішим фахівцем в агро».

Надважливим процесом є долучення персоналу та навчального складу, тому що зараз дійсно відбуваються певні зміни, які потрібно відображати в освітньому процесі. І я шаленію від того, як виші реагують на створення нових технологій, на появу нових знань, наскільки швидко вони долучаються до співпраці, – зазначив пан Валерій. – Я прибічник дуальної освіти, і в цій думці відчуваю велику підтримку від вишів. Зараз надважливим є поєднання теорії та практики. Обов’язково хочу зауважити, що будь-які знання, які ви отримаєте в рамках навчання в університетах і коледжах, вам потрібно буде застосовувати на практиці, щоб засвоїти їх максимально, тому не втрачайте можливостей спілкуватися з підприємцями, з компаніями, переймати їх досвід.

За словами Валерія Яковенка, робототехніка на українських полях – це не майбутнє, а сьогодення, а вітчизняне агровиробництво виглядає революційно навіть порівняно з Європою, тому молодь має це підхоплювати та диктувати тренди.

Крім цього, під час розповіді фахівця компанії мова йшла про напрямки діяльності DroneUA: БПЛА та роботизовані рішення, робототехніку в агро, енергетичну незалежність і безпеку, дистрибуцію технологій, програмні рішення для автоматизації тощо. До того ж пан Валерій ознайомив присутніх із результатами діяльності фірми та використання агродронів в Україні в 2021-2022 роках, повідомив про формування екосистеми інноваційних ефективних рішень для сільського господарства. Співзасновник і керуючий партнер DroneUA також здійснив екскурс в історію робототехніки в сільському господарстві. Ще до війни Україна посіла перше місце з розвитку таких технологій, а у 2022 році, попри повномасштабну агресію росії проти нашої країни, зберегла це місце за собою.

До того ж під час онлайн-заняття переглянули відео «FarmFleet. Флот дронів в один клік». Цей цифровий продукт створений руками українців за участі DroneUA та низки стейкхолдерів.

Лектор звернув увагу на виклики агросезону 2023 року: потребу в застосуванні ресурсоощадних технологій, оптимізації витрат і збільшенні ефективності роботи, підготовці кваліфікованих фахівців для галузі тощо.

Насамкінець Валерій Яковенко закликав студентів постійно інвестувати свій час у навчання; вміти вчитися; постійно розвиватися; реалізовувати власні ідеї вже сьогодні та зараз.

Тема, з якою ми сьогодні працюємо, не те що цікава, а особливо необхідна. Це зараз хліб і вода для життя. Тому що ми розуміємо, як сьогодні можна працювати, як удосконалювати та систематизувати такі технологічні особливо важкі процеси, які є в сільському господарстві та взагалі в житті, – сказав директор ГАФК СНАУ Анатолій Литвиненко. – Вдячні DroneUA, особливо пану Валерію, за таку можливість отримати не лише цікаву, а вкрай необхідну інформацію для розвитку наших навчальних закладів. Ми повинні сьогодні крокувати в ногу з часом , аби підготувати потрібного виробництву фахівця, який завтра вже вмітиме користуватися найсучаснішими технологіями.