ГАФК СНАУ – останній північно-східний освітній форпост, який надійно тримає оборону

У Глухівському агротехнічному фаховому коледжі Сумського НАУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Агробізнес і освіта: сучасні моделі розвитку та співпраці».

Зважаючи на воєнний стан в країні, захід проводили в онлайн режимі, щоб кожен бажаючий міг приєднатися до зустрічі. У конференції взяли участь представники навчальних закладів різних типів з усієї України, науковці, науково-педагогічні працівники, керівники та фахівці агропромислових підприємств, студенти.

Директор ГАФК СНАУ Анатолій Литвиненко привітав учасників і подякував співорганізаторам конференції: Науково-методичному центру вищої та фахової передвищої освіти та Сумському національному аграрному університету. Анатолій Васильович розповів про співпрацю з виробництвом як пріоритетний напрямок діяльності ГАФК СНАУ. Керівник коледжу значну увагу приділив партнерам закладу, завдяки яким покращується матеріально-технічна база та підвищується рівень підготовки студентів. Крім цього, мова йшла про цифровізацію освітнього процесу, наукові конференції, що проводилися в ГАФК.

Директор Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти Тетяна Іщенко зосередила увагу на викликах сьогодення та пріоритетах розвитку аграрної освіти в Україні, наголосивши на тому, що, не дивлячись ні на що, навчання має залишатися якісним. Мова йшла про перспективи відновлення України в післявоєнний період, кількість втрачених через війну посівних і зрошувальних площ, покращення безпекової ситуації в коледжах.

Я думаю, що сьогодні разом із нашими ЗСУ ми наблизили ще один день до Перемоги. Кожен на своєму місці ми вирішуємо ті проблеми, які на нас покладені. Звичайно, тематика конференції дуже важлива саме тим, що вона сьогодні поєднується з бізнесом. Завжди потрібно враховувати, що необхідно бізнесу, яких саме вони хочуть фахівців, –зазначила Тетяна Дем’янівна. – В умовах воєнного часу ми отримуємо багато викликів, які повинні врахувати як освітяни. У Глухівському коледжі, як ні в кого іншого, дуже цікаві спеціальності, опанувавши які, можна буде реалізувати себе в післявоєнній відбудові України.

Також під час виступу пані Тетяни йшлося про дуальну освіту, в якій, за її словами, наш коледж має досить непогані показники; навички студента, необхідні роботодавцеві; підтримку від бізнесу тощо.

Маркетолог ТОВ «KUHN-Ukraine» Віктор Шевчук здійснив короткий екскурс в історію підприємства; розповів про принципи роботи, упровадження інновацій, випуск нових зразків сільгосптехніки. Після цього детально зупинився на співпраці з Глухівським агротехнічним фаховим коледжем, що розпочалася в 2019 році: створенні навчального центру KUHN; проведенні гостьових лекцій, а також навчальних практик з експлуатації сільськогосподарських машин та обладнання із залученням спеціалістів компанії KUHN-Ukraine.

Мета нашої співпраці залишається актуальною – це підготовка висококваліфікованих спеціалістів сучасного аграрного сектору. Надані сьогоднішнім студентам нашими спільними зусиллями теоретичні знання, практичні навички і початковий досвід легко адаптують майбутніх випускників Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ як затребуваних спеціалістів у колективі компаній-постачальників сільськогосподарської техніки та техніки для тваринництва; компаній, які надають послуги з її ремонту й обслуговування, а також аграрних і тваринницьких господарств. Навчальний заклад може й надалі розраховувати на підтримку та технічні консультації фахівців KUHN-Ukraine. Упевнений, що досягнення бізнесового партнерства між нашою компанією та коледжем у будь-якому разі якісно вплинуть на прогрес у аграрному секторі та післявоєнному відновленні України, – підсумував Віктор Шевчук.

Співзасновник і керуючий партнер компанії DroneUA Валерій Яковенко виступив із доповіддю «Співпраця закладу освіти і агробізнесу: інноваційні технології та робототехніка». Він розповів про те, що таке DroneUA, коли й чому вона була заснована, що являє собою загалом. Крім цього, говорив про стартап воєнного часу – FarmFleet, про вихід на європейський ринок. Як сказав пан Валерій, співпраця з навчальними закладами з точки зору агробізнесу та технологій є надважливою, бо часи змінюються, технології змінюються, ніщо не стоїть на місці, тому важливо розуміти всю цю екосистему зсередини та будувати нові партнерські зв’язки.

Якщо всі ми не будемо сьогодні змінюватися, впроваджувати інновації, застосовувати технологічний сучасний підхід до розвитку, то ми просто не побачимо розвитку системи освіти України взагалі. Ми постійно в пошуку чогось нового, - підтримав партнера Анатолій Литвиненко. – Наприклад, такою є співпраця з компанією DroneUA. Цей напрямок сьогодні й у нас потихеньку набирає обертів. Ми поставили собі за мету створити навчальну школу з підготовки операторів дронів. Ми сьогодні напрацьовуємо цей потенціал. Сподіваюся, що фахівці DroneUA підтримають нас у цьому.

Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Сумського національного аграрного університету Ігор Коваленко говорив про вертикально-інтегровану систему підготовки фахівців у коледжі й університеті на прикладі досвіду співпраці СНАУ та ГАФК СНАУ. Ігор Миколайович ознайомив слухачів з алгоритмами підготовки висококваліфікованих кадрів, напрямками співпраці, практичною підготовкою студентів, стажуванням викладачів, матеріально-технічною базою університету, проектами дуальної форми здобуття освіти.

Глухівський агротехнічний фаховий коледж є сьогодні останнім північно-східним освітнім форпостом. Вони надійно тримають оборону. Ми в них віримо та знаємо, що за ними – вже нікого, на них уся надія. Те, що в цей непростий час ними організовано, викликає величезну повагу. І, звичайно, віримо, що наступна конференція пройде в коледжі, як це було зазвичай – офлайн.

Щодо ролі агробізнесу в підготовці кваліфікованих фахівців з досвіду спільної роботи йшлося у виступі заступника директора з персоналу ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс» Дарії Пархоменко та студента відділення електроенергетики ГАФК СНАУ Максима Дорошенка.

Завідувач відділення економіки та інформаційних технологій ГАФК СНАУ Яна Щебедько поінформувала про використання особистісно орієнтованих технологій підготовки фахівців на відділенні. Щодо готовності випускників коледжу до самостійної трудової діяльності доповів студент Владлен Костенко.

Про сучасні підходи та бачення в підготовці фахівців-будівельників у навчальному закладі йшлось у виступі викладача відділення будівництва ГАФК СНАУ Олександра Небожа та студента Дмитра Лещенка.

Практичний психолог вишу Ірина Марченко звернула увагу присутніх на психологічні особливості адаптації учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану.

Завідувач навчально-методичного кабінету коледжу Ірина Хлонь ознайомила присутніх з особливостями використання середовища Google Workspace for Education під час підготовки фахівців у коледжі.

Викладач іноземної мови ГАФК Альона Панасенко розповіла про значення білінгвального навчання для мовнопрофесійної підготовки майбутніх бакалаврів.

Керівник відділу професійного навчання ПрАТ «МХП» Олена Азєєва та фахівець з професійного навчання Ксенія Моторіна поділилися результатами впровадження дуальної освіти в МХП. Мова йшла про кейси департаменту закупівель, агронапряму, сервісного центру фінанси, управління охорони навколишнього середовища; виробничі екскурсії для студентів; географію навчальних закладів, з якими співпрацюють тощо.

Дуальна освіта сьогодні – це освіта молоді. Ми розуміємо, що зараз не можна навчити тільки в аудиторії. Коли коледж надасть теорію, а виробничники – практику, тоді буде класична формула успіху, де на завершальному етапі випуститься наш висококваліфікований фахівець, затребуваний на ринку праці, – підсумував Анатолій Литвиненко.

Насамкінець учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Агробізнес і освіта: сучасні моделі розвитку та співпраці» підбили підсумки роботи. Традиційно буде укладено збірник статей і тез, який розмістять на сайті коледжу. Зареєстровані учасники отримають сертифікати.