Яка вона – практика на фермерських господарствах Німеччини?

У конференц-залі ГАФК СНАУ відбулася зустріч директора коледжу Анатолія Литвиненка зі студентами, які повернулися із закордонної практики.

Молоді фахівці поділилися враженнями від практики, що проходила в рамках українсько-німецького проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України». Студенти працювали на фермерських господарствах Німеччини, що спеціалізуються на вирощуванні кукурудзи, зернових, винограду; продажу молока та м’яса; догляді за коровами, телятами, биками, кіньми, свинями тощо.

Андрій Богдан, Денис Гуща, Анастасія Шадріна, Тетяна Будишевська, Костянтин Магоня, Ярослав Мосоляк, Дмитро Лисаченко, Володимир Ямполець, Дмитро Приходько, Василь Жовнір й Артем Дегтярьов розповіли, чим займалися, які стосунки були з німецькою сім’єю, їх традиції та звичаї, що нового та корисного почерпнули від поїздки.

Молоді люди описали фермерські господарства, зазначивши, що більшість із них добре технічно оснащені та роботизовані, а це допомагає якнайефективніше організовувати власну працю. Хлопці та дівчата разом із родинами фермерів займалися доїнням, годівлею та прибиранням за худобою. Виконували й сезонні роботи, наприклад, косіння газону та заготівлю силосу, а також займалися ремонтом техніки.

Під час зустрічі говорили й про невелику психологічну складність адаптації до нового місця; мовний бар’єр, який часто залежав від діалекту німецької родини, але з часом розуміння одне одного виходило на новий більш високий рівень. Цього разу позитивними моментами наші студенти назвали екскурсії Німеччиною й Австрією, прогулянки, відвідини кафе та ресторанів і, звичайно ж, незабутній досвід, який так чи інакше знадобиться в житті. Працюючи на німецькій фермі на рівних із господарем, навіть дівчата змогли оволодіти трактором і різною сучасною сільгосптехнікою.

Насамкінець практиканти порадили своїм наступникам досконаліше вивчати сільгосптерміни німецькою мовою, адже це ключ до повного порозуміння з сім’єю, в якій живеш довгий час.

Це особлива можливість, і ви нею скористалися, – підсумував Анатолій Литвиненко. – Будь-які здобуті вами знання знадобляться в житті. Вони показують, як ви можете пристосуватися до нових умов і певних змін. Слухаючи, з яким захопленням ви розказуєте про практику, дійшов висновку, що ви дійсно отримали мотивацію та вмієте застосовувати ваші знання та вміння. Вважаю, добре, що є такий проект. І ця можливість дасть вам певний поштовх у майбутній побудові життя.

Також Анатолій Васильович подякував студентам за позитивні відгуки, які отримав про них від модераторів і керівництва проекту.