Блискучий фінал: знання «рулять»

Агроном ГАФК СНАУ Роман Марченко та випускниця коледжу Яна Харченко посіли друге місце у Всеукраїнському конкурсі «Здоров’я поля».

На час написання роботи Яна ще була студенткою ГАФК СНАУ, а зараз дівчина навчається в Сумському національному аграрному університеті.

Всеукраїнський конкурс для студентів аграрних закладів освіти та молодих фахівців «Здоров’я поля» організувало онлайн-видання AgroPortal.ua спільно з компанією AgriLab за підтримки Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти України. Учасники мали запропонувати ідеї та рішення для покращення здоров’я поля та мінімізації виробничих ризиків через впровадження ресурсоощадних технологій, агробіотехнологій та цифрових інструментів. Із 20 поданих робіт три належали представникам Глухівського агротехнічного фахового коледжу СНАУ.

Під час оцінювання запропонованих ідей редакція AgroPortal.ua разом із компанією AgriLab вирішили, що лише 7 робіт варті того, щоб потрапити до півфіналу. За підсумками онлайн-голосування визначили 5 учасників-фіналістів конкурсу «Здоров’я поля», які захищали свої роботи та боролися за головний приз — 50 тис. грн на особистий розвиток і можливість реалізувати свій проєкт з покращення здоров’я поля в господарстві AgriLab Farming у команді компанії.

Роман Марченко та Яна Харченко з роботою «Інноваційні рішення в живленні рослин» посіли друге місце. В результаті Глухівський агротехнічний фаховий коледж СНАУ став єдиним коледжем, який увійшов у трійку лідерів. Організатори конкурсу зацікавилися ідеєю представників ГАФК СНАУ й мають намір випробувати її на спеціально облаштованій дослідній ділянці на полях AgriLab Farming.

У роботі «Інноваційні рішення в живленні рослин» автори пропонували технічне рішення розбризкування рідкого гною й алгоритм його застосування. На думку Р. Марченка та Я. Харченко, внесення органічних добрив — найкращий спосіб збагачення ґрунту органічною речовиною, яка здатна перетворюватися на гумус, що значно підвищує родючість ґрунту (з 1 т гною утворюється 35–50 кг гумусу).

Друге місце у всеукраїнському конкурсі стало не тільки високою оцінкою рівня підготовки фахівців-аграріїв у ГАФК СНАУ, а й своєрідним підтвердженням правильності взятого курсу щодо переваги практичного навчання, яке акцентується на вмінні студентів адаптувати отримані знання до конкретних умов, – підсумував завідувач відділення агроінженерії Вячеслав Чалий.