Враження від практики на фермерських господарствах Німеччини

У конференц-залі ГАТІ СНАУ відбулася зустріч директора інституту Анатолія Литвиненка зі студентами, які повернулися з довготривалої закордонної практики.

П’ятеро юнаків поділилися враженнями від практики, що проходила в рамках українсько-німецького проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України». Студенти працювали на фермерських господарствах Німеччини, що спеціалізуються на вирощуванні кукурудзи (на силос) та зернових; продажі молока та м’яса тощо.

Єгор Шакотько, Віктор Кльопов, Назар Бірюк, Олександр Рак і Віталій Безбородько розповіли, чим жили, що робили, які гастрономічні звичаї та уподобання нової сім’ї, що нового й корисного почерпнули від поїздки.

Молоді люди описали свій день від ранкового підйому до завершення робочого дня. Хлопці разом із родинами фермерів займалися доїнням, годівлею та прибиранням за коровами й телятами. Інколи виконували сезонні роботи, наприклад, обприскування полів і заготівлю силосу, а також займалися ремонтом техніки.

У процесі зустрічі говорили й про психологічну складність адаптації до нового місця та мовний бар’єр, які з часом зникли завдяки спілкуванню та підтримці німецької родини. На запитання, що сподобалося найбільше, відповідали по-різному. Комусь – прогулянки й екскурсії країною Європи; хтось захопився традиціями та звичаями; інший радів, що краще вивчив мову та за свій невеликий вік уже зміг набратися досвіду, працюючи на рівних з господарем на німецькій фермі; останній задоволений, що зміг закріпити знання з водіння трактора.

Насамкінець юнаки надали рекомендації для майбутніх практикантів, зокрема: досконаліше вчити сільгосптерміни німецькою мовою; вміти розказати про себе та свою сім’ю, бо фермерам дійсно цікаво про це знати. Крім цього, вони виділили риси німців, у яких жили, – людяність й організованість. Вони й допомагали нашим студентам краще адаптуватися в нових умовах.