Студенти ГАТІ СНАУ повернулися з Німеччини

Андрій Захарчук й Артем Щітка поділилися враженнями від закордонної практики, що проходила в рамках українсько-німецького проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України».

Під час зустрічі зі студентами Андрій та Артем розповіли, що цікавого з ними відбувалося, що нового дізналися, як взагалі ставилися до поїздки та чи хотіли б знову поїхати до своєї німецької родини.

У перші дні, зайшовши до своєї кімнати в будинку фермера, думаєш: що я тут роблю, – жартує Андрій. – Але з часом звикаєш до роботи та нової родини, і як тільки настає час, коли потрібно від’їжджати назад до України – зовсім не хочеться це робити. За вами там доглядають, як удома. Кишенькові гроші потрібні лише тоді, коли хочеш себе чимось побалувати, наприклад, шоколадом або ж іншими смаколиками.

Також практиканти розповіли про фінасовий аспект поїздки, говорили про мовний бар’єр, пов’язаний із великою кількість діалектів; можливість заробити додаткові гроші, працюючи понад 8 годин, та заповнення звітного щоденника. Закликали студентів обов’язково мати словниковий запас назв техніки та робочих інструментів.

Варто зазначити, що проект передбачає взаємну відповідальність студентів і фермерів. Щомісяця господарство відвідував перевіряючий, щоб упевнитися в дотриманні умов контракту сторонами.

Виконуючи свою роботу, не варто «залипати» в телефон, – радять юнаки. – Але якщо в будь-який інший час хочеш поспілкуватися з рідними чи друзями, перешкоджати цьому ніхто не буде. Хоч є Інтернет, варто придбати собі картку для зв’язку з фермером або ж куратором проекту.

Від компанії, що відправляла на практику, хлопці відвідали заводи «Kärcher» (виробник техніки для прибирання та очищення), «John Deere» (виробник сільгосптехніки) тощо. Самостійно студенти домовилися за дводенну екскурсію до Парижу.

Наприкінці зустрічі завідувач заочного відділення Світлана Самофалова ознайомила присутніх із перевагами участі в проекті.

Зауважимо, юнаки 6 місяців перебували у фермерських господарствах Німеччини та повернулися додому першими. Чекаємо ще шістьох.