Про теорію – на практиці

Другий день всеукраїнського практичного семінару «Сучасна ґрунтообробна та посівна техніка» учасники провели на полях лабораторії рослинництва ГАТІ СНАУ.

Роботу почали з перевірки в польових умовах базових налаштувань техніки, зроблених учора на демонстраційному майданчику. Враховуючи специфіку ґрунту та його попереднє використання, відрегулювали глибину оранки, вирівняли плуг під необхідний кут. Коригування кожного параметру супроводжувалися жвавим обговоренням, поясненням нюансів налаштування взагалі та для конкретного поля. Увагу приділяли найменшим дрібницям, кожна з яких, по суті, є складовою успіху. З якою швидкістю має рухатися трактор, щоб не перегрівалися лемеші? Чи варто орати глибше, ніж робили це раніше на вашому земельному масиві, та як це вплине на майбутній урожай? Фахівець товариства з управління проектами та процесами в аграрній економіці (Німеччина) Бернд Хенн детально розтлумачив ці й інші питання.

Далі кожен із учасників семінару побував за кермом трактора CLAAS Axion 950, власноруч випробувавши можливість плугу Lemken.

Методика поєднання теорії та практики в такому вигляді безумовно дає результат, – ділиться враженнями Микола Макаренко, викладач Липковатівського аграрного коледжу, доцент Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка. – Викладач повинен уміти все: і теорію розказувати, і новітньою технікою користуватися. Студентів треба вчити на тих сільськогосподарських машинах, на яких вони працюватимуть, а не на музейних експонатах. Отриманий під час семінару досвід ми обов’язково запровадимо в нашому навчальному закладі.

Через погодні примхи виїзд на поле вже з комбінованим посівним агрегатом Lemken довелося відкласти, а працювати продовжили в новій лабораторії технічного сервісу та ремонту машин і обладнання, створеній завдяки спільному українсько-німецькому проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України».

Завершили день екскурсією до міського краєзнавчого музею