Свіжий подих у розвитку освіти

У Глухівському агротехнічному інституті імені С.А. Ковпака Сумського НАУ розпочався Всеукраїнський практичний семінар «Сучасна ґрунтообробна та посівна техніка».

До навчального закладу з'їхалися представники сільськогосподарських вишів з усієї України. У рамках спільного українсько-німецького проекту "Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України" викладачі Володимир-Волинського агротехнічного коледжу, Охтирського технікуму Сумського НАУ, Мирогощанського аграрного коледжу, Липковатівського аграрного коледжу, Новобузького коледжу Миколаївського НАУ, Немішаєвського агротехнічного коледжу, Дніпровського ДАЕУ, Житомирського агротехнічного коледжу та Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака Сумського НАУ спочатку детально вивчають та паралельно практично випробовують можливості трактора CLAAS Axion 950 і посівного комплексу Lemken.

Сьогодні я вітаю всіх колег, які прибули до нашого навчального закладу, у новій лабораторії технічного сервісу та ремонту машин і обладнання, створеній завдяки спільному українсько-німецькому проекту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України», – звернувся до присутніх директор інституту Анатолій Литвиненко. – Варто зазначити, коли був день відкритих дверей, абітурієнти, які заходили сюди, були в захваті від побаченого та говорили, що підуть навчатися саме на відділення механізації, бо тут усе цікаве та нове. Щодо семінару, ми вже маємо попередній досвід. Програма дійсно унікальна й цікава – минулоріч ми всі залишилися у піднесеному настрої від отриманої інформації. Головне запам’ятати найважливіше: нам необхідно навчитися самим, щоб потім дати знання нашим студентам. Вдячний партнерам і колегам за свіжий подих у розвиток освіти та навчального закладу.

Семінар розпочався з теоретичної підготовки викладачів. Фахівець товариства з управління проектами та процесами в аграрній економіці (Німеччина) Бернд Хенн ознайомив учасників з умовами роботи та керування трактором CLAAS Axion 950, його елементами управління й інструментами. Також він порівняв цей трактор з CLAAS Axion 850-Serie, з яким працювали у вересні 2018 року під час семінару «Налаштування та обслуговування тракторів». До того ж німецький експерт зосередив увагу на важливості зручності водійського місця. Зокрема, зупинився на розташуванні педалей, джойстика, дисплеї інформаційної системи CLAAS (CIS).

Далі Бернд Хенн спочатку на теоретичному, а потім і на практичному рівні розповів про агрономічні та технічні елементи використання навісного плугу, яким завтра викладачі оратимуть. Звернув увагу на особливості його налаштування, застосування ґрунтоущільнювача, технічного обслуговування та догляду. Після цього фахівець поінформував щодо гідравліки, електронної задньої навісної системи трактора CLAAS Axion 950.

Наприкінці дня учасники практичного семінару обговорювали отримані знання та знаходили відповіді на питання, що виникли протягом роботи.