Студенти пропонують шляхи реалізації громадських ініціатив

12 квітня студенти відділення економіки та інформаційних технологій відвідали тренінг «Інструменти гендерного аналізу задля покращення послуг в громадах», що відбувсь у Глухівській міській раді.

Студенти 31Ф групи Юлія Самоха, Марія Поцелуєва та студенти 11ФБП групи Ольга Базуріна, Богдан Матюха, Олександр Базурін й Аліна Чернишова стверджують, що найбільше їх зацікавило творче запитання: «Що ви хочете бачити у Глухові через 5 років?». Після цього присутні розповіли про свої мрії та бажання.

Богдан Матюха запропонував надавати в спеціальних установах психологічну допомогу людям, які її потребують; Аліна Чернишова – створити розважальний центр для молоді; Олександр Базурін – відкрити школу для вивчення іноземних мов. Ольга Базуріна виступила за необхідність надання перших робочих місць молодим спеціалістам. Останню ідею підтримав міський голова Мішель Терещенко.

Серед іншого звучали пропозиції відкрити екстремальний туризм у напівзруйнованих будівлях, вкласти кошти у відновлення культурних пам'яток, відновити залізничне сполучення, створити центр надання адміністративних послуг, побудувати спортивні майданчики та відкрити гуртки у громадах, покращити благоустрій міста (освітлення, тротуарне покриття, фонтани, облаштувати установи для людей з особливими потребами тощо.

На тренінгу був присутній Сергій Джердж, віце-президент ВГО «Демократична дія», організації, що поширює в суспільстві різні ідеї та досвід впровадження їх в інших країнах. Він розповів про історію та причини створення ЄС і НАТО та необхідність інтеграції до них, наголосив на важливості підтримки сільських громад.

Тренери Наталія Дмитрук і Наталія Свідерська разом із учасниками визначили гендерні проблеми в Україні та запропонували способи їх вирішення завдяки програмі «U-LEAD з Європою», що працює в різних європейських країнах і надає підтримку процесу децентралізації в Україні. До того ж тренери нагадали про важливість співпраці з донорськими програмами й ознайомили з глобальними цілями сталого розвитку.

Під час обговорення студенти показали свої ґрунтовні знання політичної і соціально-економічної ситуації в Україні та взяли участь в анкетуванні щодо якості проведення тренінгу. Організатори заходу подарували бібліотеці ГАТІ СНАУ книги: «Мас-медіа, демократія, інформаційна війна», «Пособие по совершенному аграрному менеджменту» та «Проєвропейська свідомість сільських громад: шляхи реформування країни».

Завдяки подібним тренінгам, молодь може втілити в життя нові ідеї, – стверджує Ольга Базуріна. – Приємно, що тренерам була цікава думка як молоді, так і старшого покоління. Ми отримали незабутні враження та досвід.